Linkovi

Paul Ryan - republikanski kandidat za potpredsjednika SAD


Izabran u Kongres sa 28 godina, trenutačno služi sedmi mandat... najpoznatiji po svojem prijedlogu saveznog budžeta, s rezovima u visini od više trilijuna dolara

Republikanski glasači i politički analitičari podjednako optužuju republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja da je ukočen u komuniciranju, da nije u toku, da se ne zna približiti masama, i da je voljan svoja politička uvjerenja mijenjati pod pritiscima. Ništa od toga ne može se reći za čovjeka kojega je Romney izabrao za svojeg potpredsjedničkog kandidata, kongresnika iz Wisconsina, Paula Ryana.

Kad se predstavljao kao partner Mitta Romneyja, kongresman Paul Ryan se osvrnuo i na svoje formativne godine. “Moj je otac umro kad sam ja još bio mlad. Bio je dobar i pošten čovjek. Neke stvari koje sam čuo od njega uvijek pamtim. Kao – sine, ili si dio problema ili si dio njegova rješenja.”

Mladi, ali iskusni zakonodavac, smatra Romney, dio je rješenja. “Sa svojom energijom i vizijom, Paul Ryan je postao intelektualni vođa republikanske stranke. Razumije fiskalne izazove koji se postavljaju pred Ameriku: rastuće deficite i dugove, fiskalnu katastrofu koja nas čeka ako stvari ne promijenimo.”

Kongresnik Ryan ima diplomu iz ekonomije i političkih znanosti sa Sveučilišta Ohio, u Miamiju. U Kongres je izabran kad mu je bilo 28 godina i trenutačno služi sedmi mandat, predstavlja grad u kojemu je odrastao i u kojemu i danas živi.

“Spreman sam, srcem i umom, to iskustvo staviti u službu Romneyjevoj administraciji."

Ryan predsjeda Proračunskim odborom Zastupničkog doma. Taj 42-godišnjak i jest najpoznatiji po svojem prijedlogu saveznog budžeta, s rezovima u visini od više trilijuna dolara kao i kontroverznim promjenama u vladinom zdravstvenom programu Medicare, za starije građane.

Kongresman Ryan je bio i taj koji je dao republikanski odgovor na govor o stanju Unije, kojim se predsjednik Obama obratio Kongresu prošle godine.

“Moramo se vratiti našem američkom sustavu ograničene vlade," kaze Ryan. "Niski porezi, razumne regulacije i zveket novca...to su stvari koje su nam i donijele izvanredni napredak i bogatstvo i učinile su više za siromašnog čovjeka od bilo kojeg drugog ekonomskog sustava.”

Oženjen, sa troje djece, Ryan je rimokatolik i protivnik istospolnih brakova i pobačaja.
Predsjednik Obama osporava Ryanovu ideologiju.

“Kongresman Ryan je pošten čovjek, obiteljski čovjek i elokventan predstavnik vizije guvernera Romneyja, ali to je vizija s kojom se ja ne slažem.”

Jennifer Lawless, profesorica na American University, u Washingtonu, kaže da Ryan uravnotežava tiket s Romneyjem.

“Mislim da doprinosi određenom dozom entuzijazma i karizme, nešto što, po mišljenju mnogih republikanaca, Romneyju nedostaje. Ryan, dakle, ne samo što, svojim konzervativnim stavovima i uvjerenjima, učvršćuje entuzijazam i uvjerenja republikanske baze nego unosi i element uzbuđenja kojega na tiketu nije bilo do sada.”

Upravo je podrška koju je Ryan izrazio Romneyju u kritičnom trenutku tijekom primarnih izbora za nominaciju republikanske stranke pomogla Romneyju da izbije na čelo, ispred svih drugih rivala, u predsjedničkoj utrci protiv Baracka Obame.
XS
SM
MD
LG