Linkovi

Američka avio-zvijezda daje svoj doprinos borbi protiv krivolova slonova u Keniji


Američka avio-zvijezda daje svoj doprinos borbi protiv krivolova slonova u Keniji
Američka avio-zvijezda daje svoj doprinos borbi protiv krivolova slonova u Keniji

Patty Wagstaff: "Krivolov je sve veći problem. Avijacija je sve važnija jer sami krivolovci kažu da im je upravo ona najveći problem. Dakle, ono što ovi piloti rade vrlo je važno”

Na crnoj burzi, slonovača se prodaje za više od tisuću dolara po kilogramu, čineći tako krivolov velikim problemom po afrički životinjski svijet. No, jedna američki akrobatski pilot pokušava zaustaviti ovaj pomor životinja, tako što obučava pilote koji patroliraju nebom iznad afričkih zemalja. Carolyn Presutti donosi priču o ovom pilotu, na temelju intervjua iz dokumentarnog filma “Over Africa”, kojeg je sponzorirala udruga Lindbergh.

Patty Wagstaff trostruka je pobjednica avio akrobatike, i zvijezda avijatičarskih egzibicijskih okupljanja. Ona je također i instruktorica pilota koji su predani očuvanju životinjskog svijeta Afrike. Ona je glavni instruktor jedne skupine pilota u Keniji. "Ovi su piloti vrlo dobri u osnovama letenja, no nisu imali obuku, niti iskustvo koje bi im omogućilo da ne čine pogreške koje piloti čine kada nisu obučeni u detaljima i disciplini letenja" - kaže o svojim kolegama Patty Wagstaff.

Piloti koje ona obučava patroliraju ogromnim prostranstvima, a lete vrlo sporo, i vrlo nisko, tražeći krivolovce. “Ono što se događa vrlo je tužno, a krivolov postaje sve veći problem. Avijacija postaje sve važnija jer sami krivolovci kažu da im to predstavlja najveći problem. Dakle, ono što ovi piloti rade vrlo je važno” - kaže naša sugovornica.

Crvena se prašina podiže sa zemlje u vrućem posljepodnevu, dok piloti startaju svoje motore. Gorivo se puni ručno iz kanistera, a bilo kakva vrsta servisiranja ovih letjelica vrlo je prosta. Svaki od ovih aviona srušio se barem jedanput, ili su krivolovci pucali na njega.

Patty Wagstaff kolegama pilotima podnosi izvješće, i skreće im pozornost na prašinu na pisti. Piloti se okupljaju svake godine na treningu koji traje tjedan dana. Ovaj projekt dijelom financira udruga Charles A. and Anne Morrow Lindbergh, nazvana po poznatom američkom avijatičaru Charlesu Lidnberghu, koji je izveo prvi solo, non-stop let preko Atlantika. Patty Wagstaff kaže da su joj njene vještine akrobatskog pilota pomogle da umiri pilote koji su se usprotivili obuci koju drži žena.

Krivolov opada kada su piloti u zraku. Njihova ljubav prema letenju zajedno s njihovom ljubavi prema prirodi čini jedno vrlo jedinstveno partnerstvo. Pilot George Mwangi o tome kaže: "Kada me jednog dana ne bude, želim doći pred vrata raja i reći da sam ja svoj veliki zadatak obavio, i brinuo se za naše životinje."

Patty Wagstaff kaže da su slonovi, a i druge životinje jedan nevjerojatan globalni resurs, koje se može naći na vrlo malo mjesta na svijetu. Zato ovi piloti patroliraju ovim područjem svaki dan, u želji da sačuvaju ono što pripada svima nama.

XS
SM
MD
LG