Linkovi

Američki milioneri patriote traže povećanje poreza za najbogatije


Bogati Amerikanci, kao što smo mi, često plaćaju manju stopu poreza nego samohrana majka sa dvoje djece, kažu milioneri.

Sa pregovorima o budžetu koji se odvijaju između Bijele kuće i Kongresa kako bi se od ove sedmice izbjegla takozvana fiskalna litica, dvadesetak milionera je stiglo u Washington kako bi ponovo uputili poziv za povećanje poreza za najbogatije Amerikance.

Bogati Amerikanci, kao što smo mi, često plaćaju manju stopu poreza nego samohrana majka sa dvoje djece, kažu ovi milioneri.

U Washingtonu grupa koja sebe naziva Patriotski Milioneri stigla je na Capitol Hill sa porukom za predsjednika i članove Kongresa koja glasi, Uvedite veći porez za nas, mi to možemo podnijeti.

Mi imamo najbrže rastuću stopu nejednakosti u razvijenom svijetu, kažu milioneri.

Njihova poruka je u skladu sa predsjednikom Obamom, koji želi povećati poreze za najbogatije Amerikance, kao dio budžetskog sporazuma koji je potreban kako bi se izbjegla kriza. Takozvana fiskalna litica bi dovela do povećanja poreza i dubokih budžetskih smanjenja ako se sporazum ne postigne do 31. decembra.

Kada govorimo o 2% najbogatijih Amerikanaca, ono što mogu reći je da neću produžiti smanjenje poreza za one kojima ono nije potrebno. To bi koštalo blizu hiljadu milijardi dolara, rekao je predsjednik Obama.

Ali predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner je jasno naglasio da se ne bi trebali povećati porezi za najbogatije Amerikance.

Iznio sam okvir plana kako obje stranke mogu surađivati kako bi se izbjegla fiskalna litica bez povećanja poreske stope, rekao je John Boehner.

Patriotski milioneri se međutim ne slažu s njim. Oni se ne slažu sa argumentom republikanske stranke da bi oporezivanje bogatih poslodavaca dovelo da manjeg broja radnih mjesta. TJ Zlotnitsky je izvršni direktor kompanije za menadžment podataka, IControl Systems.

Kada donosim odluku o tome da li da uposlim ljude kako bi povećao svoje poslovanje, tu odluku donosim isključivo na osnovu toga da li su oni potrebni kompaniji, da li su potrebni potrošačima i da li bi to dovelo do povećanja biznisa. Stopa poreza koji ja plaćam ne ulazi u taj proračun, kaže gospodin Zlotnitsky.

Milioneri kažu da bi stavljanje prevelikog tereta na srednju klasu kada su u pitanju porezi kako bi se platilo za američki deficit bilo mnogo gore za ekonomiju. Frank Patitucci je izvršni direktor kompanije NuCompass Mobility.

Pitanje srednje klase je jako važno. Ako izgubite srednju klasu, gubite mušterije. Stoga jaka srednja klasa koja je potpomognuta pravednim poreskim sistemom vodi ka dugoročnom zdravlju ekonomije, kaže Frank Patitucci.

Patriotski Milioneri imaju više od 200 članova širom Sjedinjenih država, koji rade na polju financija, zabave i tehnologije.
Americki milioneri traze povecanje poreza za najbogatije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
XS
SM
MD
LG