Linkovi

Rakete Patriot stigle u poljski grad Morag


Rakete Patriot stigle u poljski grad Morag
Rakete Patriot stigle u poljski grad Morag

Razmještanje ovih raketa povezuje čvršće Poljsku uz NATO, ali i ponovno otvara ruske bojazni oko raketne obrane u toj regiji

Američki vojnici i baterije raketa Patriot stigli su ovog tjedna u poljski grad Morag, na sjeveru zemlje, svega 64 kilometra od ruske granice. Razmještanje ovih raketa povezuje čvršće tu zemlju uz NATO, ali i ponovno otvara ruske bojazni oko raketne obrane u toj regiji.

U Moragu, gradiću na sjeveru Poljske, baterije raketa Patriot usmjerene su prema nebu dok se stotinjak američkih vojnika prijavljuje na dužnost. Radi se o najvećem razmještanju američkih snaga u Poljskoj na dugoročnoj bazi. Vojnici će se rotirati u ovoj bazi do 2012. godine dok bude trajalo uvježbavanje poljskih snaga. Razmještanje raketa u Poljskoj dio je sporazuma dogovorenog u doba administracije Georgea Busha 2008. godine. Rakete su postavljene 64 kilometra od ruske enklave Kaliningrad. Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da „nije jasno“ zašto je izabrana upravo ta lokacija te da taj potez neće pridonijeti stabilnosti i povjerenju u regiji. To nije bio prvi put da se Rusija ljuti zbog postavljanja opreme NATO saveza u blizini njenih granica. Ruski dužnosnici kritizirali su ranije obrambeni raketni štit koji je predsjednik Bush namjeravao postaviti u Poljskoj i Češkoj. Američka strana inzistirala je da taj štit treba predstavljati zaštitu od iranskih raketa no Rusija ga je vidjela kao prijetnju protiv nje. Predsjednik Obama prošle je godine odustao od šireg raketnog štita te se odlučio za manji raketni obrambeni sustav. Mnogi su pozdravili takvu odluku dok su kritičari optužili Sjedinjene Države da pokušava zadovoljiti Rusiju. Na konferenciji za novinare u Moragu poljski ministar obrane Bogdan Klich rekao je da sama nazočnost američkih vojnika na poljskom teritoriju ojačava sigurnost te zemlje: "S većom američkom nazočnošću u Poljskoj bit će lakše Sjedinjenim Državama i NATO-u da djeluju po članku 5. koji napad na jednu članicu Sjeverno-atlanskog saveza proglašava napadom na sve".

Klich inzistira da američke rakete Patriot ne mogu predstavljati opasnost po Rusiju: "Ne trebate biti stručnjak da biste razumjeli da se ova vrsta oružja ne može preinačiti iz obrambenog u ofenzivno te to ne predstavlja rizik ni za kojeg poljskog susjeda".

Bivši poljski ministar obrane Janusz Onysziewicz, koji sada radi pri Centru za međunarodne odnose u Varšavi, vjeruje da Rusiju ne uznemiruju toliko rakete Patriot koliko strateška prednost koju one predstavljaju: "Ono čega se Rusi boje jest razvitak raketne obrane koji Amerikancima daje takvu tehnološku nadmoć da oni mogu razviti ove sustave znatno dalje od očekivanog. U ovoj situaciji, jedino sredstvo strateške prirode koje izjednačava Rusiju i Sjedinjene Države, a to je nuklearno oružje, biva poništeno. Oni ne žele smanjenje njihovog statusa i to je ono čega se oni pribojavaju u ovom slučaju".

U ovom trenutku šest baterija raketa još uvijek nema projektile na sebi no to će se promijeniti. Unatoč negodovanju u obližnjoj Rusiji izgleda da su stanovnici grada Moraga zadovoljni domaćinstvom američkim vojnicima i njihovoj opremi: "Ova žena vjeruje da će postavljanje američkih raketa pridonijeti sigurnosti regije". Pored toga, kaže ona, možda će poljske vlasti sada više investirati u Morag kako bi taj grad bio bolje mjesto za život.

XS
SM
MD
LG