Linkovi

Patrijarh srpski Porfirije pozitivan na korona virus


Patrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da je patrijarh Porfirije pozitivan na korona virus.

U saopštenju SPC se navodi da je Porfirije pozitivan test dobio 11. januara i da će, u skladu sa određenim protokolom i savjetima ljekara, predstojeće dane provesti na kućnom liječenju.

Kako se navodi, on ima blage simptome, određena mu je odgovarajuća terapija i poštuje sve epidemiološke mjere.

SPC je navela i da je Porfirije u stalnom kontaktu sa saradnicima i administrativne poslove obavlja nesmetano.

"Takođe, ne prestaje da molitveno podržava lekare i medicinsko osoblje u njihovom trudu, a posebno se moli za isceljenje svih koji su zahvaćeni epidemijom. Patrijarh izražava žaljenje što se javne manifestacije u kojima je trebao da učestvuje odlažu do daljeg", dodaje se u saopštenju.

U Srbiji je početka pandemije zvanično registrovano oko 1,3 miliona slučajeva, dok je umrlo više od 12.000 ljudi.

Kako se vidi na sajtu SPC, i tokom nedavnih religijskih praznika služene su liturgije i održavani javni događaji tokom kojih se nisu poštovale pandemijske mjere na snazi u Srbiji, kao što je nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Ipak, pojedini zvaničnici SPC su javno govorili o važnosti vakcinacije. Tako se Vladika Stefan, koji je i starješina Hrama Svetog Save u Beogradu, pojavio se u promotivnom spotu za imunizaciju na COVID-19.

Sam patrijarh je u aprilu 2021. u uskršnjoj poslanici posebnu molitvu uputio ljekarima i oboljelima od COVID-a 19.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG