Linkovi

Starci sviraju jazz samo uživo


Starci sviraju jazz samo uživo
Starci sviraju jazz samo uživo

Zvuk velikog jazz orkestra, onog veoma popularnog 30. i 40. godina, može se ponovo čuti ovih dana zahvaljujući jednom projektu u Hollywoodu. Grupa vrhunskih muzičara okupila se nedavno da snimi jazz album, čiji je producent poznati kompozitor Patrick Williams.

Ovo je vrsta muzike u kojoj muzičari zaista uživaju, zvuk velikog orkestra u trenu sviju natjera da se pomjeraju u jedinstvenom ritmu. Dvadesetak vrhunskih studijskih muzičara, svi zajedno i apsolutno uživo snimaju melodije holivudskog kompozitora Patricka Williamsa:

- Ovo su neki od najboljih muzičara u svijetu i morali smo koristiti gotovo vojnu strategiju da ih okupimo na istom mjestu u isto vrijeme. Oni su veoma traženi i zauzeti.

Ova izvanredna muzička sesija odigravala se u studiju Capitol Records u Hollywoodu, na istom mjestu gdje su snimali i nekadašnji čuveni muzičari. Sesija je posebna i po tome što je zvuk miksan u trenutku snimanja, a ne u postprodukciji:

- Sve je uživo i direktno ide na traku. Nema nasnimavanja. Za to je specijalna situacija. Nema mjesta za greške i popravke. Tako smo nekad, prije mnogo godina, snimali muziku.

Muzičari i ton-majstori su dugogodišnji prijatelji i saradnici, i ovo im je prilika da opet zajedno rade i stvaraju.Neki od ovih muzičara pišu i aranžiraju muziku za filmove i televiziju. Saksofonista Tom Scott kaže da su svi sretni što saradjuju sa Williamsom koji je osmislio ovaj projekat:

- Veliko je zadovoljstvo raditi sa Patom jer on piše tako muzikalno i sve je savršeno u redu.

Renomirani kubansko-američki trubač Arturo Sandoval kaže da obožava svirati jazz kojeg naziva klasičnom američkom umjetničkom formom:

- Rodjen sam i odrastao na Kubi, ali ja sam jazz muzičar, u srcu... U mom srcu ja sam jazz muzičar i to je ono što ću i večeras svirati ovdje..., jazz, jazz.. Obožavam jazz.

Većina pjesama za ovaj album su nove ili novije. Ali, jednu od njih, Ulice San Francisca, Williams je napisao za istoimenu tv seriju, još prije 40 godina.

XS
SM
MD
LG