Linkovi

Pasha-praznik sjećanja na oslobađanje Jevreja od ropstva u Egiptu


Mnoge jevrejske zajednice izvode simbolično spaljivanje germe prije praznika, jer ona predstavlja grijeh.
Mnoge jevrejske zajednice izvode simbolično spaljivanje germe prije praznika, jer ona predstavlja grijeh.

Priča o egzodusu Jevreja ima odjeka i među drugim narodima koji nastoje pobjeći od uvjeta sličnih ropstvu.

Jevreji širom svijeta slave pashu, sjećanje na oslobađanje od ropstva u Egiptu prije više od 3 hiljade i 300 godina. Prema svetoj knjizi, Bog je pomogao Jevrejima, koje je predvodio Mojsije, da se oslobode zatočeništva u Egiptu i pređu Crveno more do pustinje. Zlatica Hoke izvještava da priča o egzodusu Jevreja ima odjeka i među drugim narodima koji nastoje pobjeći od uvjeta sličnih ropstvu.

Pripreme za pashu uključuju klanje ovaca i pečenje hljeba bez germe poznatog kao matzah ili maces.

To se zove hrana vjere, upravo kako su to radili naši preci kada su iz Egipta prešli u pustinju uz jaku vjeru i povjerenje u boga. Oni su sa sobom nosili matzah i mi se toga sjećamo svake godine kada slavimo ovaj praznik, kada sjedimo za stolom i jedemo matzah, kaže rabin Menachem Glukovsky.

Prema tradiciji, tokom sedmodnevnog praznika se ne dozvoljava konzumiranje proizvoda sa germom. Mnoge jevrejske zajednice izvode simbolično spaljivanje germe prije praznika. Yehoshua Keline je ultra-ortodoksni Jevrej u Jerusalemu.

Ovo je simbolično spaljivanje germe, koja je simbol svih grijeha. Jevrejski narod se moli da se svi grijesi spale i da u praznik uđu u potpunosti pročišćeni.

Na susjednoj zapadnoj obali, samarićanska zajednica u blizini Nablusa izvodi tradicionalno klanje ovaca.

Praznik traje sedam dana, prvi dan se obavlja klanje. Tokom ovog praznika jedemo samo stvari bez germe, na primjer kod kuće pravimo hljeb bez germe, kaže Haroun Saloum, samaritanski svećenik.

Nisu samo jevreji ti koji slave pashu. Na stotine zatvorenih afričkih imigranata su se u petak okupili u pustinji Negev u Izraelu, kod objekta gdje su zatvoreni, kako bi jeli matzah i prisjećali se priče o pashi. Usprkos naporima da se spriječi imigracija iz Egipta, i da se izvrši repatrijacija ilegalnih afričkih migranata, na stotine ljudi svake godine prelazi u Izrael. Anwar Suliman je jedan od afričkih imigranata koji se nalazi u izraelskom zatvoru Holot.

Vi Jevreji ste tražili da napustite Egipat. Mi smo također zatražili da napustimo naše zemlje jer je u njima situacija veoma teška. Sveta knjiga Torah kaže da se ne treba loše postupati prema strancu, da se ne trebaju raditi takve stvari, jer ste i vi nekada živjeli u Egiptu. Zato im kažem da ne trebaju zaboraviti riječi iz Tore, kaže Anwar Suliman.

Rabin Susan Silverman, aktivista za prava imigranata, kaže da se jevereji koji slave Pashu moraju prisjetiti istinskog duha tog praznika.

Svaka osoba u ovoj zemlji koja sjedne da jede obrok za pashu se mora upitati da li pazi na strance, zašto izvodi taj ritual, da li je to samo prazan beznačajan ritual ili je on dio dugogodišnje obiteljske tradicije, ili ga radi jer on nešto znači.

Večera tokom pashe se obično jede kod kuće u krugu članova obitelji i prijatelja. Ali u glavnom gradu Nepala, Katmanduu, na stotine jevrejskih putnika je zajedno sa lokalnim stanovnicima jučer prisustvovalo, kako organizatori navode, najvećoj proslavi pashe na svijetu.
XS
SM
MD
LG