Linkovi

Aromatična, svježe ispečena kafa - uvijek dobar početak dana


U Sjedinjenim državama, kafa predstavlja biznis vrijedan 19 milijardi dolara
U Sjedinjenim državama, kafa predstavlja biznis vrijedan 19 milijardi dolara

Jedan bračni par iz Virginije strast za svježe ispečenom kafom dijeli sa svojim susjedstvom

29. septembar je Međunarodni dan kafe. U Sjedinjenim državama, kafa predstavlja biznis vrijedan 19 milijardi dolara. Ali David i Amy Starr uživaju u kafi svaki dan. Taj par iz Virginije ima svoju kafanu nazvanu Beanetics. Recept koji stoji iza tajne njihovog uspjeha je jednostavan: strast za svježe ispečenom kafom i fokus na svom susjedstvu.

Amerikanci vole kafu. Više od polovine popije barem jednu šolju kafe dnevno, a kompanije kao što su Starbucks i Caribou Coffee, čini se, imaju svoju prodavnicu na svakom ćošku širom zemlje. Godinama je David Starr, po zanimanju advokat, pekao kafu u svojoj garaži.

Svježe ispečena kafa ima drugačiji ukus koji privlači sve više i više ljudi, kaže on.

Amy Starr kaže da ih je upravo to podstaklo da započnu svoj vlastiti biznis s kafom.

Mislili smo da ćemo je prodavati na otvorenim tržnicama. A završili smo sa otvaranjem kafane, kaže Amy.

Oni ovdje prže kafu koristeći se kompjuteriziranim aparatom sa infracrvenim zrakama.

To je veoma moderna mašina koja nam omogućava da se koristimo kompjuterom kako bi bili sigurni da se, svaki put kada pečemo istu kafu, ona peče potpuno isto vrijeme, objašnjava David.

I to je jedna od tajni Beaneticsa.

Ako imate odgovarajuća zrna kafe, i ako je pečete na odgovarajući način, onda ona dobije prirodnu slatkoću, kaže on.

Oni kafu kupuju od regiona za uzgoj kafe širom svijeta. David Starr kaže da svako zrno ima svoje jedinstvene karakteristike, što objašnjava zašto svaka vrsta kafe ima svoj poseban ukus. On kaže da je neka vrsta kafe dobra sama po sebi, da neka ima bolji ukus kada se pomiješa sa drugom kafom. Jedna od popularnih mješavina kafe koju prodaju u Beaneticsu je mješavina moche iz Jemena i java kafe iz Indonezije.

Mocha ima jako dobar ukus na kraju. Java, sa druge strane, ima jako dobar ukus na početku. Stoga miješanjem obje, imate jako dobar ukus na počeku i na kraju, kaže David.

Beanetics privlači mušterije iz lokalne zajednice.

Imamo mušterije Etiopljane, neke žene dolaze da kupe zelenu etiopljansku kafu. One je peku kod kuće u tavi, ali ne mogu baš lako naći zelenu kafu. Imamo jako odane mušterije koje šire informacije o našoj prodavnici, kaže Amy Starr.

Jedan od mušterija je Neil McConnell.

Ovdje provedem sat ili dva, popijem nekoliko šalica kafe, pročitam novine, ispunim križaljku. To me opušta na početku dana, kaže Neil.

On dodaje da umjetnička djela lokalnih umjetnika koja su tu izložena pridodaju ugodnoj atmosferi kafane. I upravo ta ugodna, prijateljska atmosfera, kaže suvlasnica Amy Starr, čini Beanetics jednim od najomiljenijih mjesta za ljubitelje kafe kojima se poseban lokalni ukus kafe sviđa više od ukusa kojeg mogu naći u lancima kafana.
XS
SM
MD
LG