Linkovi

Pravosuđe iz ugla bh. parlamentaraca


Povod za raspravu je Informacija o stanju pravosuđa sa osvrtom na kriminal i korupciju
Povod za raspravu je Informacija o stanju pravosuđa sa osvrtom na kriminal i korupciju

Nezadovoljstvo u radu pravosuđa danas su iskazali poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH). Raspravu su pratili i čelni ljudi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Suda BiH i Vrhovnog suda FBiH.

Povod raspravi je Informacija o stanju u pravosuđu sa posebnim osvrtom na organizovani kriminal i korupciju.

Kaznena politika osim što ne daje značajne rezultate na tom polju, nego djeluje i stimulativno za počinioce takvih krivičnih djela, jedan je od zaključaka u Informaciji.

Navodi se i da su sudovi mahom izricali uslovne zatvorske kazne, iako su zakonom predviđene prilično oštre kazne.

Za Aleksandru Pandurević, poslanicu Srpske demokratske stranke (SDS), sudije i tužioci će prebacivati odgovornost jedni na druge. Tužioci će kritikovati niske kazne, dok će sudije reći da optužnice nisu kvalitetne, kazala je ona.

Za neke je pravosuđe glavni problem u državi.

„Ja mogu da ustvrdim da sam ubijeđen da je problem broj jedan u Bosni i Hercegovini i oba entiteta upravo korupcija i pravosuđe koje je štiti, a ne nacionalni sukobi”, kaže Mladen Bosić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i donedavni lider SDS-a.

Za poslanika Damira Bećirovića iz Demokratske fronte (DF) je nedovoljno to što je 39 javnih zvaničnika osuđeno u proteklih šest godina.

„A znate u kakvoj zemlji živimo”, dodao je on. Kazao je i da nije zadovoljan dosadašnjim načinom izbora imenovanja sudija i tužilaca.

Da je samo problem u pravosuđu kada je riječ o kriminalu i korupciji, problem bi bio lagan i jednostavan, smatra Željko Komšić, poslanik i predsjednik DF-a.

„Mi ne pričamo o tome kako se mi (političari) ponašamo”, kaže on, te dodaje da se problem korupcije ne može adresirati samo pravosuđu, već ulogu u borbi trebaju imati svi nivoi vlasti.

Populističke i konstruktivne izjave

Damir Arnaut, poslanik ispred Saveza za bolju budućnost (SBB), kaže da pojedini poslanici Informaciju o stanju u pravosuđu koriste za napad na VSTV, a koje se nastoji obračunati sa lošim stvarima u pravosudnom sistemu.

Poslanici su iznijeli mnoge prijedloge za promjene u pravosudnom sistemu kao što je da se glavni tužilac Tužilaštva BiH bira u Parlamentu BiH, kao i da imovinski kartoni tužilaca i sudija postanu dostupni javnosti.

Sa idejom biranja glavnog tužioca u Parlamentu BiH nije se složio Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i član Stranke demokratske akcije (SDA), navodeći da bi se time „izmjestilo i ono malo jedinstva”.

Poslanicima se obratio i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, rekavši da su se izjave poslanika kretale od populističkih do konstruktivnih. Naveo je da VSTV nije zadvoljan borbom pravosudng sistema protiv kriminala i korupcije, ali da ne može sva odgovornost biti na tom sistemu.

„Korupcija je sistemski problem i to se mora riješiti sistemski”, kaže on.

Podsjetio je da na podatak da je u ovoj godini suspendovano devet sudija i tužilaca koji su pod krivičnom istragom ili disciplinskim postupkom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG