Linkovi

Pariz zabranio protest po uzoru na onaj u Ottawi


Pariz - Ilustracija
Pariz - Ilustracija

Policija Pariza u četvrtak je objavila da će zabraniti protest motorista "Konvoj slobode" u francuskom glavnom gradu od 11. do 14. februara.

Konvoj je inspirisan protestima u Kanadi protiv epidemioloških mjera uvedenih zbog korona virusa, koji su blokirali glavni grad Ottawu već nekoliko sedmica.

"Biće uvedene posebne mjere (...) koje će spriječiti blokadu cesta, kažnjavati i privoditi prekršioce ove zabrane", navodi se u objavi pariške policije.

Demonstranti su u srijedu krenuli s juga Francuske u takozvanom "Konvoju slobode" prema Parizu, gdje na protest žele tražiti ukidanje epidemioloških mjera.

Otprilike 200 demonstranata skupilo se na parkiralištu u Nici, na francuskoj sredozemnoj obali pred polazak.

Mnogi su okačili kanadske zastave u znak podrške vozačima kamiona u Kanadi, koji protestuju zbog tamošnjih epidemioloških mjera. Konvoji su krenuli i iz Bayonnea i Perpignana.

Organizatori su rekli da će od petka naveče "blokirati prijestonicu". Demonstranti su predvidjeli u petak naveče da će stići u Pariz, a neki pozivaju da se nakon toga krene prema Bruxellesu.

"Organizator zabranjenih demonstracija može biti kažnjen sa do šest mjeseci zatvora i 7500 eura", pojasnila je policija. Kazne su predviđene i za učesnike.

Kanada: Vozači kamiona ne odustaju od protesta
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

XS
SM
MD
LG