Linkovi

Pariz: Hiljade ljudi protestovalo zbog visokih cijena


Protesti protiv poskupljenja u Parizu, 16. oktobar.
Protesti protiv poskupljenja u Parizu, 16. oktobar.

Hiljade demonstranata se okupilo na ulicama glavnog grada Francuske, Pariza, u nedjelju da bi iskazalo svoj bijes zbog rastućih cijena, čime je pojačan pritisak na predsjednika Emmanuela Macrona, izvještava AP.

Ljevičarski oponenti Macrona su organizovali marš u Parizu, tražeći porast plata uz druge zahtjeve, čime su započeli sedmicu koja će biti naročito teška za centrističku vladu.

Štrajkovi prevoznika, najavljeni za utorak, prijete da se spoje za štrajkovima za porast plata koji su već naškodili rafinerijama nafte, i započeli hronične nestašice benzina zbog kojih su milioni radnika čekali u velikim redovima na benzinskim pumpama.

Macronova vlada je takođe u defanzivi u parlamentu, gdje je izgubila većinu nakon parlamentarnih izbora u junu. Zbog ovoga je centrističkoj koaliciji mnogo teže provesti svoju agendu, a diskusija oko planiranog budžeta za iduću godinu je već veoma komplikovana.

U nadahnutom obraćanju demonstrantima, ljevičarski lider Jean-Luc Mclenchon je rekao da je Macron "gotov" te da pod njegovim vodstvom Francuska pada u "haos".

Predvidio je da će Macronovi ministri morati da proguraju budžet kroz donji dom parlamenta, bez šansi da zakonodavci glasaju o njemu – kontroverzna mogućnost koju su okupljeni izviždali.

Organizatori su protest okarakterisali kao "marš protiv visoke cijene življenja i neaktivnosti po klimatskim pitanjima".

Osim što su tražili velike investicije za rješavanje klimatske krize, takođe su tražili hitne mjere protiv visokih cijena, uključujući zamrzavanje cijena energenata, osnovnih namirnica i kirija, ali i više stope poreza na profit.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG