Linkovi

Višestruki teroristički napadi u Parizu, preko stotinu mrtvih


Zrtve na pločniku pored restorana u kojem se dogodio jedan od napada
Zrtve na pločniku pored restorana u kojem se dogodio jedan od napada

Francuski predsjednik Hollande je proglasio vanredno stanje, i zatvorio granice Francuske, sto je slucaj bez presedana u Evropi u ovom stoljeću

Francuski predsjednik Francois Hollande je proglasio predsjednickom naredbom vanredno stanje u zemlji, I naredio zatvaranje francuskih granica, nakon vecerasnjih visestrukih teroristickih napada u Parizu, u kojima je, prema dosadasnjim podacima, ubijeno vjerovatno blizu 200 ljudi.

Policijska patrola pored katedrale Notre Dame , Nov. 14, 2015.
Policijska patrola pored katedrale Notre Dame , Nov. 14, 2015.

Visestruki simultani napadi su izvedeni vatrom iz automatskog oruzja, i eksplozivima. Vise od 100 osoba ubijeno je u muzickoj dvorani gdje se odrzavao koncert, a na toj lokaciji su ubijena i dva napadaca, prema zadnjim podacima francuskih vlasti.

Francuski predsjednik se obratio naciji putem televiziji neposredno nakon napada za koje se vjeruje da su bili samoubilacki.

Osim dvorane u kojoj je bio koncert, i gdje je bilu prisutno vise of hiljadu ljudi, napadi su izvedeni na jos nekoliko lokacija, izmedjuostaloga u jednom restoranu, te u jednom baru pored stadiona. Eksplozija se dogodila dok se igrala utakmica Francuske sa Njemackom. I u tom napadu je najmanje nekoliko mrtvih. Predsjendik Hollande, koji je gledao utakmicu, je evakuiran.

Americki predsjednik Obama se obratio putem televizije, rekavsi da su napadi uzasni, skandalozni pokusaj teroriziranja civila. Gospodin Obama je takodjer kazao da to nije napad samo na Pariz, I na Francusku, nego na sav civlizirani, miroljubivi svijet. On je porucio Francuskoj da Amerika stoji uz nju u borbi protiv terorizma, dodajuci kako jos uvijek nije razgovarao s francuskim predsjednikom, ali da ce svakako uskoro biti u direktnom kontaktu s njima, I da ce Sjedinjene Drzave pruziti svu potrebnu pomoc.

Britanski premijer David Cameron je porucio putem Twittera: Ucinit cemo sve sto je u nasoj moci da pomognemo. Cameron je izjavio da je u soku zbog napada u Parizu, I da su molitve I misli britanskog naroda sa Francuzima.

Glasnogovornik generalnog tajnika UN-a je rekao da Ban Ki moon "osudjuje teroristicki napad vrijedan prezira " i "zahtijeva trenutacno pustanje taoca u teatru Bataclan ."

Americka ambasada u Parizu i dalje provjerava stanje svih americkih gradjana u tom gradu, a iz americkog Ministarstva za domovinsku sigurnost kazu da za sada "nema konkretnih niti vjerodostojnih prijetnji Sjedinjenim Drzavama."

Brian Katulis, pri institutu Centar za americki progres, je izjavio za Glas Amerike da izgleda " da su svi pariski napadi bili dobro koordinirani, kako bi postigli maksimalne posljedice i poslali snaznu poruku. "

Napadi bez presedana su se dogodili na par nedjelja prije nego se svjetski lideri okupe u Parizu na medjunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama na Zemlji. In January, Proslog mjeseca je director francuske agencije za vanjsku bezbjednost, Bernard Bajolet , izjavio na jednom skupu da postoji teroristicki napadi koje je tesko otkriti na vrijeme.

"Stvari se se promijenile od 11. Septembra 2001. Godine. Na primjer, mi smo onemogucili odredjeni broj teroristickih akcija prosloga mjeseca, ili vlastitim sredstvima, ili pak zahvaljujuci suradnji sa CIA, NSA, I slicnim agencijama. Ali to ne znaci da cemo moci na vrijeme svaki puta sprijeciti napade, zakljucio je Bajolet.

XS
SM
MD
LG