Linkovi

Parada i proslava 70. godišnjice osnivanja NR Kine


Troops in military vehicles take part in the military parade marking the 70th founding anniversary of People's Republic of China, on its National Day in Beijing, China October 1, 2019.
Troops in military vehicles take part in the military parade marking the 70th founding anniversary of People's Republic of China, on its National Day in Beijing, China October 1, 2019.

Kina je obilježila 70 godina od osnivanja komunističke države velikom vojnom paradom u Pekingu, koju je pratio predsjednik Si Đinping uz obećanje da će zemlja nastaviti miroljubiv razvoj.

Si, sa kojim su bili i njegovi prethodnici Hu Đintao i Đijang Cemin, rekao je, noseći jednostavno sivo odijelo, da će se Kina zalagati za strategiju otvaranja.

Vojska treba da odlučno čuva suverenitet Kine, njenu bezbjednost i razvojne interese, kao i da čvrsto podrži svjetski mir, rekao je kineski predsjednik u obraćanju građanima na Trgu Tjenanmen. Događaj je uživo prenosila državna televizija.

"Nikakva sila ne može da ugrozi status Kine ili da zaustavi kineski narod dok maršira naprijed", naglasio je Kin sa mjesta gdje je Mao Cedung proglasio osnivanje Narodne Republike Kine na ovaj dan 1949. godine.

Si je dodao da Kina mora da održi trajni prosperitet i stabilnost u Hong Kongu i Makau, da promoviše miroljubiv razvoj odnosa sa samoupravnim Tajvanom i da "nastavi da teži potpunom ujedinjenju domovine".

On je potom izvršio smotru vojne opreme i vojnika na Tjenanmenu i sa bine pratio prolazak tenkova, dronova i raketa na vozilima.

Među prikazanim oružjem bili su i interkontinentalni balistički projektili "DF-41", osnova kineskog nuklearnog arsenala. Ove rakete mogu da ponesu po nekoliko atomskih glava i stignu do teritorije SAD.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG