Linkovi

Papin posjet Španjolskoj prate prosvjedi


Na katoličkom Danu mladih okupit će se hodočasnici iz 193 zemlje
Na katoličkom Danu mladih okupit će se hodočasnici iz 193 zemlje

Papin dolazak najviše kritizira pokret Los Indignados koji već mjesecima prosvjeduje protiv državne štednje na račun radnika i srednje klase i visoke nezaposlenosti.

Danas u Madrid stiže papa Benedikt, na proslavu Svjetskog dana mladih povodom kojeg se u glavnom gradu Španjolske okupilo više od milijun mladih katolika. No papinu dolasku prethodile su oštre debate u španjolskom društvu – o ulozi crkve u politici kao i o visokoj cijeni papina dočeka.

Ovo je treći put da papa Benedikt posjećuje Španjolsku.

Španjolska je zemlja koju je najčešće posjećivao od 2005., kada je stao na čelo katoličke crkve.

U nedavnom obraćanju hodočasnicima u svojoj ljetnoj rezidenciji blizu Rima, papa Benedikt ih je pozvao da se mole za uspjeh njegova puta u Španjolsku. Dva dana prije njegova dolaska, španjolska je policija uhitila jednog 24-godišnjeg državljana Meksika koji je – kako se čini – planirao napasti papu.

Iako je većina stanovnika Madrida na godišnjem odmoru, stotine tisuća katoličkih vjernika prisustvovale su misi na jednom od madridskih glavnih trgova, koju je predvodio kardinal Madrida Antonio Rouco Varela.

Organizatori proslave katoličkog Dana mladih navode da će u svetkovinama sudjelovati vjernici iz ukupno 193 zemlje. No, ima i onih koji ne slave. Ljevičarske organizacije i brojni mladi ljudi koji već tjednika prosvjeduju protiv nezaposlenosti najavili su prosvjede. Papin dolazak najviše kritizira pokret Los Indignados koji već mjesecima prosvjeduje protiv državne štednje na račun radnika i srednje klase i visoke nezaposlenosti. Dosta Španjolaca prosvjeduje protiv – kako se navodi – visoke cijene papina dolaska, ponajviše mjera sigurnosti, u jeku ekonomske krize.

Dnevni red papina boravka u Madridu izgleda ovako: susret s kraljevskom obitelji prilikom dolaska. Potom, sastanak s mladim katolicima. Nakon toga je predviđen susret s premijerom Jose Louis Zapaterom čija je vlada provela niz mjera koje se crkvi ne sviđaju – liberalizirala je razvod braka i pobačaj, ozakonila istospolni brak te dopustila homoseksualnim parovima da usvajaju djecu.

Kulminacija papina boravka u glavnom gradu Španjolske bit će misa u nedjelju u jednom od madridskih predgrađa.

XS
SM
MD
LG