Linkovi

Papa za Uskrs pozvao na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku


Papa Franjo
Papa Franjo

U uskršnjoj poruci papa Franjo je u nedjelju pozvao na molitve i za ukrajinski i za ruski narod, pohvalio nacije koje prihvataju izbjeglice i pozvao Izraelce i Palestince podijeljene najnovijim naletom smrtonosnog nasilja da stvore "klimu povjerenja".

"Pomozi voljenom ukrajinskom narodu na njegovom putu ka miru i baci svjetlost Uskrsa na narod Rusije", zamolio je Franjo u svom uskršnjem govoru, koji je izgovorio sjedeći u stolici na centralnom balkonu crkve Sv. Bazilika okrenuta prema trgu.

"Utješite ranjene i sve one koji su izgubili najmilije zbog rata i dajte da se zarobljenici vrate zdravi i zdravi svojim porodicama."

On je pozvao međunarodnu zajednicu da radi na okončanju rata u Ukrajini i "svih sukoba i krvoprolića u svijetu, počevši od Sirije, koja još uvijek čeka mir".

Franjo se također pomolio za one koji su izgubili najmilije u zemljotresu koji je prije dva mjeseca pogodio Siriju i Tursku, odnijevši desetine hiljada života.

U uskršnjoj poruci je izrazio i "snažnu zabrinutost zbog napada posljednjih dana" na Bliskom istoku koji prijete dijalogu Izraelaca i Palestinaca.

Nasilje u Jerusalimu i u regionu "prijeti željenoj klimi uzajamnog povjerenja i poštovanja potrebnoj za nastavak dijaloga Izraelaca i Palestinaca", rekao je papa u tradicionalnoj uskršnjoj poruci "Gradu i svetu" (Urbi et Orbi) pred oko 100.000 vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Ove nedjelje je izbilo novo nasilje na Bliskom istoku, posebno oko džamije Al Aksa u Jerusalimu, gdje je izraelska policija intervenisala da istjera palestinske vjernike usred vjerskih praznika, što je izazvalo brojne međunarodne osude.

Papa Franjo otvorio je proslavu mise na Usrkšnju nedjelju po gregorijanskom kalendaru, uz prisustvo desetina sveštenika i desetina hiljada hodočasnika i turista na Trgu svetog Petra ukrašenog mnoštvom cvijeća.

Cvijeće je prebačeno u subotu kamionima iz Holandije i postavljeno na vatikanski trg, koji se zatim brzo popunio građanima Rima.

Na početku Uskršnje ceremonije papa Franjo posipao je svetu vodicu i izgledao malo umorno dok je izgovarao ritualne riječi na latinskom.

Papa je ponovo bio u javnosti 12 sati poslije Uskršnjeg bdijenja u bazilici Svetog Petra prethodne noći.

Osamdesetšestogodišnji papa, koji se još oporavlja od bronhitisa, preskočio je tradicionalnu procesiju na Veliki petak u Koloseumu zbog hladnog vremena.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG