Linkovi

Papa traži "konkretne i efikasne" mjere protiv zlostavljanja djece


Papa Franja govori na sastanku u Vatikanu, 21. februar 2019.
Papa Franja govori na sastanku u Vatikanu, 21. februar 2019.

Duhovne vođe Katoličke crkve širom svijeta okupili su se u Vatikanu na samitu bez presedana, na čijem je dnevnom redu borba za iskorijenjivanje pedofilije koja decenijama traje u redovima katoličkog sveštenstva.

Riječ je o skandalu globalnih razmjera koji iz temelja potresa Katoličku crkvu, i dok su prethodnici pape Franje kritikovani što nisu pravilno odgovorili na tu pojavu, Papa Franja je na skupu izjavio da Crkva mora neizostavno da zaštiti najugroženije članove svoje vjerske zajednice.

"Čujemo krik mališana koji traže pravdu. Sveti božiji narod gleda u nas i očekuje od nas, ne običnu osudu, već uspostavljanje konkretnih i efikasnih mjera", kaže Papa.

Papa je okupio skoro 190 crkvenih lidera, vatikanskih zvaničnika i stručnjaka, čime je decenijama prikrivanu pojavu zlostavljanja djece doveo u prvi plan crkvene politike.

"Rane nedavne krize donose sjećanja na patnje nevinih, ali i na našu slabost i grešnost”, poručio je kardinal sa Filipina Luis Tagle.

Desetine hiljada seksualno zlostavljanih u detinjstvu izlaze u javnost počevši od 1980-tih, kada je kriza prvi put došla u središte pažnje medija. Mnogi smatraju da sastanak u Vatikanu neće ići dovoljno daleko.

"Papa Franja je veoma komplikovan i kontradiktoran čovjek. Rekao je neke vrlo pozitivne stvari o tom pitanju, spomenuo je nultu toleranciju, ali znamo i to da je on lično odobrio rehabilitaciju sveštenika i biskupa koji su zlostavljali ili skrivali pedofile. To je potpuno suprotno od brige za zaštitu dece, koju izražava”, ističe osnivač britanske Nacionalne asocijacije za žrtve pedofilije Peter Saunders.

Sam papa je rekao da se previše značaja daje sastanku koji ne može da riješi decenije zlostavljanja za samo četiri dana. Bez obzira na to, sastanak u Vatikanu se smatra ključnim testom njegovog vodstva i eventualne stvarne promjene načina na koji se crkva suočava sa pitanjem seksualnog zlostavljanja djece.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG