Linkovi

Papa pisao vjernicima: Seksualno zlostavljanje je zločin


Papa Franjo u Vatikanu
Papa Franjo u Vatikanu

Papa Franjo rekao je da se mora učiniti sve kako bi se spriječilo seksualno zlostavljanje djece od strane sveštenika Katoličke crkve i da, ako se tako nešto desi, ne može da se zataška.

Papa se obratio katolicima pismom povodom poslednjih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi u Pensilvaniji kada je otkriveno da je 300 sveštenika pedofila zlostavljalo više od 1000 djece, u periodu od 70 godina.

Papa je rekao da Katolička crkva uz "stid i kajanje" priznaje da nije reagovala na pravi način i uvidjela štetu koju su zlostavljači nanijeli velikom broju ljudi.

"Nikada nećemo moći dovoljno da učinimo da bismo umanjili štetu i tražili oproštaj", napisao je papa Franjo.

Samo prošlog mjeseca, papa Franjo je prihvatio ostavku australijskog arhebiskupa zbog zataškavanja slučajeva zlostavljanja djece, kao i ostavku kardinala Teodora Mekarika iz Vašingtona zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Papa Franjo je istakao da se i dalje radi na tome da se osigura bezbjednost djece i ranjivih grupa odraslih u crkvi i da se odgovorni za seksualno zlostavljanje kazne.

Zaključio je da će bez ućešća svih katolika napori da se "iskoreni kultura zlostavljanja" biti uzaludni.

Međutim, u njegovom pismu se pominju eventualne nove mere za sprečavanje zlostavljanja, koje bi crkva mogla da usvoji.

Papin portparol Greg Burk rekao je da je značajno što je papa zlostavljanje nazvao "zločinom" a ne samo grehom, i što je zatražio oproštaj, ali i priznao da ni jedna mera neće biti dovoljna za žrtve i preživele zlostavljanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG