Linkovi

Papa se u Kanadi izvinio zbog zlostavljanja djece starosjedilaca


Papa Franjo na sastanku sa predstavnicima starosjedilačkih plemena, "prvih naroda", u Alberti u Kanadi 25. jula 2022.
Papa Franjo na sastanku sa predstavnicima starosjedilačkih plemena, "prvih naroda", u Alberti u Kanadi 25. jula 2022.

Papa Franjo je ostvario svoje obećanje i izvinio se starosjediocima Kanade zbog uloge Katoličke crkve u školama gdje su zlostavljana starosjedilačka djeca, navodeći da je kulturna asimilacija bila "zlo" i "užasna greška".

Govoreći blizu mjesta jedne bivše škole, Franjo se izvinio zbog podrške crkve "mentalitetu kolonizacije" koji je postojao u to vrijeme. Pozvao je na "ozbiljnu istragu" događaja u nekadašnjim internatima, i na dodatnu pomoć preživjelima i njihovim potomcima.

"Sa sramom i bez dvoumljenja, pokorno Vas molim za oproštaj za zlo koje su brojni hrišćani počinili nad starosjedilačkim narodima", rekao je Franjo liderima starosjedilačkih naroda Kanade Metis i Inuit.

U svom sedmodnevnom obilasku kanadskih gradova, takozvanoj "turneji izvinjenja", papa će ispuniti obećanje koje je dao starosjedilačkim delegacijama koje su ga ove godine posjetile u Vatikanu, gdje se prvi put izvinio zbog uloge crkve u tim događajima.

"Tražim oprost, posebno, zbog načina na koji su mnogi članovi crkve i vjerskih zajednica sarađivali, i ne samo svojom ravnodušnošću, u projektima kulturnog uništenja i nasilne asimilacije koje su promovisale vlade tog vremena, što je kulminiralo sistemom internata", rekao je.

Između 1881. i 1996. godine, više od 150.000 starosjedilačke djece je razdvojeno od svojih porodica i odvedeno u internate. Mnoga djeca su izgladnjivana, tučena i seksualno zlostavljana u sistemu koji kanadska Komisija za istinu i pomirenje naziva "kulturnim genocidom".

XS
SM
MD
LG