Linkovi

Papa se oprostio od vjernika, pred kardinalima teška odluka


Dan prije nego što će postati prvi papa u gotovo šest stoljeća koji se povukao s dužnosti Papa Benedikt XVI se danas po zadnji put pojavio u javnosti. Do promjene na čelu katoličke crkve dolazi u vrijeme kad se pred nju postavljaju mnogi izazovi.

Papa Benedikt se oprašta i priprema za vrijeme kada neće više biti poglavar za milijardu i 200 milijuna katoličkih vjernika širom svijeta.

Ali, kao papa emeritus ili počasni papa, kažu vatikanski dužnosnici, on će i dalje nositi papinsku odoru.

“Nosit će jednostavnu dugu bijelu reverendu ili talar, ali bez mozzete, malog ogrtača, s malim naglavkom, ljubičaste boje, koja se nosi povrh reverende”, kaže glasnovornik Vatikana Thomas Rosica.

Svome nasljedniku, Papa Benedikt ostavlja neka sporna pitanja – korupciju i seksualne skandale svećenika te smanjeni broj vjernika u razvijenim zemljama.

Da bi se uspješno nosio s tim izazovima, Vatikan mora odbaciti svoj doktrinaran pristup, kaže velečasni Thomas Reese, iz Teološkog centra Woodstock, pri Sveučilištu Georgetown.

“Papa Benedikt je to lijepo rekao kad je kazao da kršćanstvo ne treba predstavljati kao niz zabrana i “ne” odgovora, da crkva ne treba biti kao mama koja stalno prigovara i zanovijeta, nego da treba biti niz potvrdnih odgovora – da Isusu, da ljubavi, da miru, da pravdi.”

Tijekom idućih nekoliko tjedana, na zasjedanju konklava u Rimu, 115 kardinala iz cijeloga svijeta izabrat će novog papu.

Benedikt i njegov prethodnik Ivan Pavao II bili su izabrani na temelju njihovog superiornog razuma i pronicljivosti, kaže jezuitski svećenik Thomas Reese:

“Treba li to ponoviti? Treba li opet birati najpametnijeg? Ili treba pogledati dalje i reći – idemo izabrati čovjeka koji će slušati sve druge pametne ljude u crkvi?”

Neki katolici kažu da bi novi papa trebao biti iz Afrike, gdje katolicizam raste; drugi vjeruju da bi on trebao biti iz Evrope ili Južne Amerike, gdje se pred crkvu postavljaju najozbiljniji izazovi.
XS
SM
MD
LG