Linkovi

Papa poželio vjernicima godinu mira 2020.


Papa Franja drži misu na Svjetski dan mira u baziliki Svetog Petra u Vatikanu, 1. januara 2019.
Papa Franja drži misu na Svjetski dan mira u baziliki Svetog Petra u Vatikanu, 1. januara 2019.

Papa Franjo poželio je hiljadama vjernika koje su se okupile na Trgu svetog Petra sretnu novu godinu mira. Tokom jutarnje mise u Vatikanu oštro je osudio nasilje nad ženama i pozvao na okončanje eksploatacije ženskog tijela

Na 1. januar - svjetski dan mira koji je uspostavio papa Pavle VI, papa Franjo je izjavio da je ovo njegova poruka za 2020. godinu: "Mir je staza nade, staza kojom se napreduje putem dijaloga, pomirenja i duhovnog preobraženja."

U prvoj propovjedi 2020. godine, papa je izjavio da je nasilje nad ženama "skrnavljenje Boga". Rekao je da žensko tijelo mora da se oslobodi od "konzumerizma" i "poštuje".

"Žensko tijelo se često žrtvuje na oltaru reklamiranja, profita, pornografije, eksploatiše se kao površina za slobodno korištenje" rekao je papa. Dodao je da su "žene izvor života" ali se i dalje, stalno "vrijeđaju, tuku, siluju, primoravaju na prostituciju ili primoravaju na abortus".

Da bi svijet bio jedinstveniji i mirniji, žene treba da budu u potpunosti uključene u donošenje odluka, rekao je papa Franjo, koji je takođe govorio o problemima imigranata i majki koje kreću na opasna i teška putovanja radi budućnosti svoje djece.

Papa se izvinio zato što je "izgubio strpljenje"

Papa se na početku nove godine takođe izvinio što je sinoć udario ruku jedne vjernice koja ga je zgrabila i povukla ka sebi.

Incident se dogodio u Vatikanu na novogodišnje veče, dok je papa bio u šetnji. Žena, koja se nalazila iza ograde, zgrabila je papinu ruku i nasilno ga povukla ka sebi. Franjo je oštro reagovao i udario je po ruci da bi ga pustila, a zatim se bijesno okrenuo i otišao.

"Toliko puta u životu izgubimo strpljenje. I ja takođe", rekao je Franjo i izvinio se što je "pružio loš primjer" tokom incidenta u utorak.

XS
SM
MD
LG