Linkovi

Papa se poslije historijske posjete Iraku vraća u Rim


Pope Francis, center, walks with Iraqi President Barham Salih towards his plane upon concluding his visit to Iraq at Baghdad airport, Iraq, Monday, March 8, 2021.
Pope Francis, center, walks with Iraqi President Barham Salih towards his plane upon concluding his visit to Iraq at Baghdad airport, Iraq, Monday, March 8, 2021.

Papa Franjo je završio danas historijsku posjetu Iraku i iz Bagdada se vraća za Rim, javile su agencije. Poglavar Rimokatoličke crkve juče je u gradu Erbilu održao misu pred hiljadama vjernika, pod jakim obezbjeđenjem.

Franjo (84) je na misu u dovezen posebnim vozilom, "papamobilom", dok su vjernici bili na travnjaku i tribinama stadiona, na rastojanju zbog epidemije.

Nakon putovanja avionom, helikopterom i blindiranim automobilom, papa je juče bio najbliže vjernicima. Tokom trodnevne posjete razgovarao je sa jednim od najviših šiitskih zvaničnika u Iraku, ajatolahom Alijem al-Sistanijem.

Uoči posjete, papa je rekao da ide u hodočašće mira, poslije godina rata i terorizma.

Insistirao je na putovanju uprkos porastu broja zraženih korona virusom u Iraku i zabrinutosti za njegovu bezbjednost.

Vatikan se nada da će papina istorijska posjeta osnažiti hrišćanske zajednice u Iraku i ohrabriti ih da ostanu u toj zemlji uprkos decenijama rata i nestabilnosti.

Poglavar Rimokatoličke crkve takođe je prenio poruku međuvjerske tolerancije i bratstva muslimanskim vođama, uključujući vodećim šiitskom vjerskom vođi ajatolahom Aliju al Sistaniju na istorijskom sastanku 6. marta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG