Linkovi

Papa Franjo ponovo obećao da će iskorijeniti seksualno zlostavljanje unutar crkve


Papa Franja na nedeljnoj audijenciji u Vatikanu, 11. novembra 2020.
Papa Franja na nedeljnoj audijenciji u Vatikanu, 11. novembra 2020.

Papa Franjo je još jednom obećao da će iskorijeniti seksualno zlostavljanje unutar Rimokatoličke crkve - dan pošto je Vatikan objavio dugo očekivani izvještaj o tome da su crkveni velikodostojnici godinama zataškavali informacije i krili istinu o nelegalnom i nemoralnom ponašanju bivšeg vašingtonskog kardinala Teodora Mekarika.

Papa Franjo je ponovio obećanje Rimokatoličke crkve da će iskorijeniti zlo seksualnog zlostavljanja i izrazio solidarnost za žrtvama. Poslije njegovog obraćanja, uslijedio je minut šutnje i molitve, na kraju nedeljne audijencije u biblioteci Apostolske palate u Vatikanu.

Papa se obratio dan nakon što je Vatikan objavio izvještaj čiju je izradu papa naručio u oktobru 2018, navodeći da ga brine "zbunjenost među katolicima" zbog "bolnog slučaja bivšeg kardinala Teodora Mekarika".

ARHIVA: Kardinal vašingtonske nadbiskupije Teodor Mekarik za vreme posete Vatikanu, 23. aprila 2002.
ARHIVA: Kardinal vašingtonske nadbiskupije Teodor Mekarik za vreme posete Vatikanu, 23. aprila 2002.

U izvještaju, Vatikan priznaje da nije preduzeo odgovarajuće mjere poslije rasprostranjenih tvrdnji o Mekarikovom seksualnom zlostavljanju maloljetnika ali i odraslih vjernika tokom godina.

Izvještaj na 449 stranica o "institucionalnom znanju i procesu donošenja odluka Svete stolice u odnosu na bivšeg kardinala Teodora Edgara Mekarika od 1930. do 2017. godine" zasnovan je na razgovorima sa više od 90 svjedoka, među kojima su kardinali, biskupi, kao i američki sveštenici i polaznici sjemeništa.

Vatikan je saopštio da nikakva granica nije bila određena prilikom pregledanja dokumenata, ispitivanja pojedinaca ili izdvajanja resursa neopohodnih da bi se sprovela istraga.

Kardinal Mekarik bio je jedan od najpopularnijih i najmoćnijih članova Katoličke crkve u Sjedinjenim Državama. Papa Ivan Pavao II, koji je u međuvremenu proglašen za sveca, imenovao ga je za vašingtonskog nadbiskupa 2000. godine a zatim za kardinala sljedeće godine. Rekao je da vjeruje pismu koje je Mekarik napisao, u kome je porekao da je počinio bilo kakvo nedjelo.

Za vrijeme pape Benedikta, Mekarik se 2006. povukao sa položaja vašingtonskog nadbiskupa, pošto je napunio 75 godina što je gornja starosna granica za taj položaj, ali je nastavio da bude aktivan. Benedikt takođe nije reagovao na navode o Mekarikovim seksualnim prestupima, i nije želio da pokreće postupak unutar crkve, ali je podsticao kardinala da se ne ističe mnogo u javnosti, dok nastavlja da bude aktivan.

Papa Franjo je konačno preduzeo akciju, pokretanjem istrage i crkvenog suđenja nakon što je bivši mladi pomoćnik sveštenika 2017. izašao u javnost sa odlučnom tvrdnjom da ga je Mekarik zlostavljao za vrijeme priprema za božićnu misu 35 godina ranije. Kardinal je raščinjen 2019. godine.

Nekada uvaženi i moćni kardinal, koji sada ima 90 godina, nikada nije krivično gonjen. Mekarik sada živi u izolaciji, na nepoznatoj lokaciji, kao običan građanin.

XS
SM
MD
LG