Linkovi

Papa Franjo u intervjuu za AP: Homoseksualnost nije zločin


Papa Franjo
Papa Franjo

Papa Franjo kritizirao je zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost i označio ih kao "nepravedne", rekavši da Bog voli svu svoju djecu takvu kakva jesu, te je pozvao katoličke biskupe koji podržavaju zakone da LGBTQ osobe prime u crkvu.

"Biti homoseksualac nije zločin", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve u intervjuu za AP.

Priznao je da katolički biskupi u nekim dijelovima svijeta podupiru zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost ili diskriminiraju LGBTQ zajednicu.

No, takve stavove pripisao je kulturološkom podrijetlu i rekao da katolički biskupi trebaju proći kroz proces promjene kako bi dostojanstvo priznali svima.

"Ti biskupi moraju proći proces preobraćenja", rekao je, istakavši da bi trebali primijeniti "suosjećajnost, molim vas, kakvu Bog ima prema svakome od nas".

Oko 67 zemalja ili jurisdikcija diljem svijeta kriminalizira dobrovoljne istospolne seksualne odnose, od kojih 11 može ili izriče smrtnu kaznu, navodi The Human Dignity Trust, organizacija koja radi na ukidanju takvih zakona.

Stručnjaci kažu da čak i tamo gdje se zakoni ne provode, oni doprinose uznemiravanju, stigmatizaciji i nasilju nad LGBTQ osobama.

U Sjedinjenim Državama više od desetak saveznih država i dalje ima zakone protiv sodomije u knjigama, unatoč presudi Vrhovnog suda iz 2003. godine kojom su proglašeni neustavnim.

Zagovornici prava homoseksualaca kažu da se zastarjeli zakoni koriste za uznemiravanje homoseksualaca i ukazuju na nove zakone, poput tzv. zakona Nemoj reći gay na Floridi, koji zabranjuje poduku o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od vrtića do trećeg razreda, kao dokaz kontinuiranih napora u cilju marginaliziranja LGBTQ osoba.

Ujedinjeni narodi pozvali su na ukidanje zakona koji izravno kriminaliziraju homoseksualnost, tvrdeći da oni krše prava na privatnost i slobodu od diskriminacije, te predstavljaju kršenje obveza zemalja prema međunarodnom pravu u zaštiti ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Označavajući takve zakone "nepravednima", papa Franjo je istakao da Rimokatolička crkva može i treba raditi na tome da im stane na kraj. "To mora učiniti", poručio je.

Citirao je Katekizam Katoličke crkve, rekavši da homoseksualci moraju biti dobrodošli i poštovani, te da ne smiju biti marginalizirani ili diskriminirani.

"Svi smo mi Božja djeca, a Bog nas voli takve kakvi jesmo, te zbog snage da se svatko od nas bori za svoje dostojanstvo", rekao je papa Franjo za AP u vatikanskom hotelu u kojem živi.

Takvi zakoni uobičajeni su u Africi i na Bliskom istoku i potječu iz britanskih kolonijalnih vremena ili su inspirirani islamskim učenjem. Neki katolički biskupi snažno su ih podržali kao dosljedne vatikanskom učenju.

Poglavar Rimokatoličke crkve je u utorak rekao da, kada je riječ o homoseksualnosti, treba napraviti razliku između zločina i grijeha.

"Biti homoseksualac nije zločin", rekao je. "Nije zločin - da, ali je grijeh. Dobro, ali prvo napravimo razliku između grijeha i zločina."

"Grijeh je i nedostatak dobročinstva jednih prema drugima", dodao je.

Katoličko učenje drži do toga da, iako se prema homoseksualcima mora postupati s poštovanjem, homoseksualni činovi su "intrinzično poremećeni".

Papa nije promijenio to učenje, ali je dopiranje do LGBTQ zajednice učinio obilježjem svog papinstva.

Počevši od njegove poznate izjave iz 2013. godine - "Tko sam ja da sudim?" - kada su ga pitali o navodima o homoseksualnom svećeniku, papa Franjo je opetovano i javno služio gay i trans zajednici.

Kao nadbiskup Buenos Airesa, papa Franjo zalagao se za davanje pravne zaštite istospolnim parovima kao alternativu podržavanju homoseksualnih brakova, što Rimokatolička doktrina zabranjuje.

Papu Franju je kritizirala katolička LGBTQ zajednica zbog dekreta vatikanskog ureda za doktrinu iz 2021. godine da crkva ne može blagosloviti istospolne zajednice "jer Bog ne može blagosloviti grijeh".

Vatikan je 2008. odbio potpisati UN-ovu deklaraciju koja poziva na dekriminalizaciju homoseksualnosti, žaleći se da je tekst izašao izvan izvornog okvira i također uključio jezik o "seksualnoj orijentaciji" i "rodnom identitetu" koji se smatra problematičnim.

Sveta stolica je u tadašnjoj izjavi pozvala zemlje da izbjegnu "nepravednu diskriminaciju" homoseksualaca i ukinu kazne protiv njih.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG