Linkovi

Papa Franjo spreman na posredovanje u krizi u Venecueli


Papa Franoa prima poklon od novinara tokom leta iz Abu Dabija ka Rimu, 5. februara 2019.

Papa Franjo rekao je da bi Vatikan mogao da pomogne obnovi pregovora koji bi vodili okončanju krize u Venecueli, ukoliko budu postojali određeni uslovi.

Papa je potvrdio da je primio pismo od predsjednika Nikolasa Madura, koji je u njemu zatražio "pomoć u procesu uspostavljanja i osnaživanja dijaloga".

Franjo, koji je razgovarao sa novinarima u svom avionu nakon posjete Abu Dabiju, rekao je da još uvijek nije pročitao pismo, ali da će uraditi to "i vidjeti šta može da bude urađeno" ukoliko obje strane zatraže pomoć. "Mi smo voljni", dodao je.

Vatikan je predvodio jedne od nekoliko neuspjelih pregovora između Madura, opozicionih lidera i samoproklamovanog privremenog predsjednika Juana Guaida. Zbog izostanka napretka, opozicija je skeptična po pitanju budućih razovora, vjerujući da je Maduro prethodne pregovore koristio da bi kupio vrijeme i suzbio proteste.

Papini komentari dolaze u trenutku kada se ključne evropske zemlje pridružuju Sjedinjenim Državama u priznavanju Guaida kao privremenog predsjednika Venecuele.

Venezuela's President Nicolas Maduro and first lady Cilia Flores acknowledge supporters at the end of a rally in Caracas, Venezuela, Feb. 2, 2019.
Venezuela's President Nicolas Maduro and first lady Cilia Flores acknowledge supporters at the end of a rally in Caracas, Venezuela, Feb. 2, 2019.

Kanada i grupa latinoameričkih zemalja - Grupa Lima - u međuvremenu, isključile su upotrebu sile u Venecueli.

Sa sastanka predstavnika u Otavi izdato je zajedničko saopštenje u ponedeljak ponovljena je njihova podrška "procesu mirne tranzicije u diplomatskom i političkom smislu, bez upotrebe sile".

Prije sastanka Grupe Lima, kanadski premijer Justin Trudeau najavio je humanitarnu pomoć narodu Venecuele vrijednu 40 miliona dolara i osudio Madurovu vladu kao "diktaturu spremnu da koristi silu i strah".

Takođe u ponedjeljak, državni sekretar Mike Pompeo rekao je da SAD pozdravljaju odluku 16 evropskih zemalja da priznaju Guaida kao venecuelanskog lidera.

Među njima su Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Španija. SAD su među prvim velikim silama koje su priznale Guaida prošle nedjelje.

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je da su sve opcije na stolu, kada je Venecuela u pitanju.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina kritikovao je evropske deklaracije kao "pokušaj legitimizacije uzurpacije vlasti" i "miješanje u unutršanje poslove Venecuele".

XS
SM
MD
LG