Linkovi

Papa Franjo pozvao na zaustavljanje nasilja nad ženama


Papa Franjo
Papa Franjo

Papa Franjo je iskoristio svoju novogodišnju poruku da bio uputio jasan poziv za prekid nasilja protiv žena, navodeći da je to uvreda za Boga.

Papa Franjo je služio misu u subotu, 1. januara u Bazilici svetog Petra.

Na početku mise papa je prošao kroz centralni dio bazilike, što nije učinio sinoć kada se pojavio sa drugog ulaza u blizini oltara, a službu je pratio sa strane.

Papa je novogodišnju službu posvetio temama majčinstva i ženama, navodeći da to održava niti života i ponovo uputio jedan od najjačih poziva da se prekine nasilje nad nježnijim polom.

"Pošto majkama dugujemo život, a žene drže svijet na okupu, onda treba da učinimo veće napore za unapređenje majki i zaštitu žena. Previše je nasilja usmjereno prema ženama, povređivanje žene je uvreda Bogu", istakao je papa Franjo.

Od početka pandemije, prije skoro svije godine, papa je u više navrata govorio protiv nasilja u porodici koje je u pojedinim zemljama u porastu otkad je počela pandemija korona virusa i protiv pandemijeske mere koje podrazumevaju više vremena u kući.

Prvi januar, kako podsjeća agencija Reuters, je i Svjetski dan mira za Katoličku crkvu. U poruci koju je uputio prošlog mjeseca, papa Franjo je pozvao države da troše manje na naoružanje i više na obrazovanje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG