Linkovi

Papa Franjo pozvao Evropu da primi migrante


Papa Franjo prisustvuje konferenciji za novinare u avionu na povratku iz Marseilla.
Papa Franjo prisustvuje konferenciji za novinare u avionu na povratku iz Marseilla.

Papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve, pozvao je Evropu da primi migrante, prenose svjetske agencije.

Tokom posjete Francuskoj, papa je u Marseillu 22. septembra apelovao na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i druge evropske lidere da otvore luke za ljude koji bježe od teškoća i siromaštva.

Rekao je da države pitanjem migranata moraju da se pozabave na human način.

"Rješenje nije u odbijanju, već u obezbjeđivanju dovoljnog broja legalnih ulazaka u skladu sa mogućnostima", rekao je Franjo na sastanku mediteranskih biskupa u Marseillu.

Vlada Francuske pojačala patrole na južnoj granici kako bi spriječila prelazak migranata iz Italije. Tvrđi stav prema migraciji i bezbjednosti zauzela je nakon kritika francuskih konzervativaca i krajnje desnice.

Predsjednik Macron zalaže se da Evropska unija ojača spoljašnje granice i da bude efikasnija u deportovanju pojedinaca kojima je ulazak zabranjen.

Vlada Italije saopštila je da će uvesti blokadu pomorskih puteva u Sredozemlju kako bi spriječila dolaske migranata iz Afrike, nakon što je nedavno na Lampedusu u jednom danu stiglo 7.000 migranata - više nego što to ostrvo ima stanovnika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG