Linkovi

Papa Franjo: Pozivam na mir u danima obilježenim užasom rata


Papa Franja tokom saopštavanja uskršnje poslanice (Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane)
Papa Franja tokom saopštavanja uskršnje poslanice (Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Papa Franjo pozvao je na gestove mira u danima, kako ih je označio, obilježenim užasom rata u uskršnjoj misi u bazilici Svetog Petra - kojoj su prisustvovali gradonačelnik okupiranog ukrajinskog grada Melitopolj i troje ukrajinskih parlamentaraca.

Dok brojni pisci evociraju ljepotu zvjezdanih noći – ratne noći prožete su snopovima svjetlosti koji nagovještavaju smrt”, rekao je papa nakon mise.

Na samom kraju papa Franja obratio se gradonačelniku Melitopolja Ivanu Fedorovu i ukrajinskim poslanicima Mariji Mezencevoj, Oleni Homenko i Rusemu Umerovu, koji su papino obraćanje pratili iz prvog reda.

Mariji Mezenceva, Oleni Homenko i Rusem Umerov, ukrajinski zvaničnici koji su prisustvovali uskršnjoj misi
Mariji Mezenceva, Oleni Homenko i Rusem Umerov, ukrajinski zvaničnici koji su prisustvovali uskršnjoj misi

U tami rata i surovosti, molimo se za vas i sa vama ove noći. Molimo se za sve stradalnike. Možemo samo da vam pružimo naše društvo, našu molitvu“, rekao je papa Franja.

Najviše što možete primiti su riječi Hristos voskrese”, rekao je papa Franja – poželivši im srećan vjerski praznik na ukrajinskom.

On nije neposredno pominjao rusku invaziju na Ukrajinu, ali je pozvao na, kako se izrazio, uskršnje primirje kako bi se pregovorima postigao mir.

Međutim, kako izvještava agencija AP, taj poziv djeluje uzaludno pošto je Rusija nastavila raketne napade na Kijev, zapadnu Ukrajinu i šire, što ukazuje da je čitava Ukrajina i dalje ugrožena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG