Linkovi

Papa Franjo: Pozivam na mir u danima obilježenim užasom rata


Papa Franja tokom saopštavanja uskršnje poslanice (Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Papa Franjo pozvao je na gestove mira u danima, kako ih je označio, obilježenim užasom rata u uskršnjoj misi u bazilici Svetog Petra - kojoj su prisustvovali gradonačelnik okupiranog ukrajinskog grada Melitopolj i troje ukrajinskih parlamentaraca.

Dok brojni pisci evociraju ljepotu zvjezdanih noći – ratne noći prožete su snopovima svjetlosti koji nagovještavaju smrt”, rekao je papa nakon mise.

Na samom kraju papa Franja obratio se gradonačelniku Melitopolja Ivanu Fedorovu i ukrajinskim poslanicima Mariji Mezencevoj, Oleni Homenko i Rusemu Umerovu, koji su papino obraćanje pratili iz prvog reda.

Mariji Mezenceva, Oleni Homenko i Rusem Umerov, ukrajinski zvaničnici koji su prisustvovali uskršnjoj misi
Mariji Mezenceva, Oleni Homenko i Rusem Umerov, ukrajinski zvaničnici koji su prisustvovali uskršnjoj misi

U tami rata i surovosti, molimo se za vas i sa vama ove noći. Molimo se za sve stradalnike. Možemo samo da vam pružimo naše društvo, našu molitvu“, rekao je papa Franja.

Najviše što možete primiti su riječi Hristos voskrese”, rekao je papa Franja – poželivši im srećan vjerski praznik na ukrajinskom.

On nije neposredno pominjao rusku invaziju na Ukrajinu, ali je pozvao na, kako se izrazio, uskršnje primirje kako bi se pregovorima postigao mir.

Međutim, kako izvještava agencija AP, taj poziv djeluje uzaludno pošto je Rusija nastavila raketne napade na Kijev, zapadnu Ukrajinu i šire, što ukazuje da je čitava Ukrajina i dalje ugrožena.

XS
SM
MD
LG