Linkovi

Papa Benedikt XVI završio prvi dan posjeta Hrvatskoj


Papa Benedikt XVI završio prvi dan posjeta Hrvatskoj
Papa Benedikt XVI završio prvi dan posjeta Hrvatskoj

Prvog dana posjeta, Papa Benedikt XVI sastao se s predsjednikom Ivom Josipovićem s kojim je razgovarao u četiri oka, a potom i s premijerkom Jadrankom Kosor

Poglavar Katoličke crkve u prvi službeni posjet Hrvatskoj koji ima i pastoralni i državni karakter, stigao je jučer u prijepodnevnim satima. U zračnoj luci Zagreb, gdje ga je dočekao državni i crkveni vrh, pozdrav je izrekao na hrvatskom jeziku:
Benedikt XVI „S velikom radošču dolazim među vas kao hodočasnik i u ime Isusa Krista. Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlji i kao nasljednik apostola Petra velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike“.

Papin dolazak pred okončanje pristupnih pregovora s EU, u Hrvatskoj je dočekan kao nedvojben znak podrške Svete stolice što skorijem okončanju pregovora.

Prvog dana posjeta, sastao se s predsjednikom Ivom Josipovićem s kojim je razgovarao u četiri oka, a potom i s premijerkom Jadrankom Kosor koju je primio u zgradi vatikanske nuncijature u Zagrebu. I dok predsjednik države nije izvijestio javnost o sadržaju svog razgovora s Papom, premijerka Kosor je razgovor s Benedikotm XVI nazvala susretom za pamćenje:„ Razgovarali smo svakako o ovom trenutku u kojem je Hrvatska. Rekla sam da svakako mi dolazak Svetog oca doživljavamo kao novu nadu i ohrabrenje za sve nas i da završavamo pregovore za ulazak u EU. Dakako da imamo punu potporu Svetoga oca na tome putu. Rekla sam da mi ove godine obilježavamo dvadesetu obljetnicu neovisnosti i da je hrvatski narod vjera snažila u najtežim godinama rata da izdrži i da ćemo kao 28. članica EU sasvim sigurno pomoći jačanju kršćanskih vrijednosti u EU“.

U ranim večernjim satima, Papa Benedkit XVI je u Hrvatskom narodnom kazalištu održao govor na talijanskom jeziku pred sedam stotina predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog, gospodarskog i javnog života, te članovima diplomatskog zbora. To se obraćanje smatra njegovim središnjim govorom za dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

Središnja tema njegova govora u HNK održanog na talijanskom jeziku bila je uloga savjesti u suvremenom društvu.Savjest je kazao je, temelj slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj, tako i nadnacionalnoj razini, prvenstveno u EU čiji je Hrvatska, istaknuo je, Benedikt XVI, oduvijek bila sastavnica na povijesnom i kulturnom planu, a uskoro će to, kazao je postati i na političkoj institucionalnoj razini.

Kvaliteta društvenog i građanskog života, te kvaliteta demokracije, dobrim dijelom kazao je Papa u svom izlaganju u HNK, ovise o savjesti kao kritičkom čimbeniku, o tome kako se savjest shvaća i koliko se ulaže u njezino oblikovanje.

„Ako se savjest“, kazao je, „prema prevladavajućem modernom shvaćanju ograniči na subjektivni okvir u koji se smješta religiju i moral, onda krizi zapada nema lijeka, a Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se naprotiv, savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnosti“

U obraćanju u HNK Benedikt XVI je uz ostalo govorio i o logici besplatnosti. Logika besplatnosti naučena u djetinjstvu i mladosti, kazao je, potom živi na drugim poljima: u igri, sportu, međusobnim odnosima, umjetnosti, u dragovoljnom služenju siromašnima, a kad je jednom usvojena onda se može primjenjivati i na složenijim područjima politike i ekonomije.

Iako je Zagreb jučer bio pod rijetko viđenim mjerama sigurnosti, u prolazu kroz grad Papu su u papamobilu imali prilike pozdraviti i građani. Danas, drugog dana posjeta, u prijepodnevnim satima, Benedikt XVI će na zagrebačkom hipodromu predvodit svečano euharistijsko slavlje. U večernjim satima služit će misu u zagrebačkoj katedrali i pomoliti se na grobu blaženog Alojzija Stepinca, te nešto prije 20 sati napustiti Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG