Linkovi

Papin posjet Britaniji bit će popraćen prosvjedima


Ovo je tek drugi puta da jedan papa posjećuje Britaniju od Reformacije te prvi službeni državni posjet

Claz Gomez s nestrpljenjem tipka po tipkovnici svog kompjutora. Ona je vrlo uzbuđena papinom posjetom Britaniji te je otvorila blog o tome koji ima toliko posjeta da ju je Katolička crkva uključila u odbor za promicanje Papinog posjeta.

"Moja obitelj bi rekla da sam potpuno opsjednuta. Sigurno bi to rekli. Tijekom proteklih deset dana pokušavala sam postavljati članke jednom na dan."

Grainne McGuire također je zaposlena s pripremanjem papine posjete, ali je drugačije raspoložena. U malom londonskom stanu ona i još desetak mladih pripremaju transparente i kape s natpisima za prosvjed protiv papine posjete u kojem će, kako se očekuje, sudjelovati tisuće ljudi.

"Na našim kapama stajat će napisi „Bog voli djecu, žene i homoseksualce“, zatim „Sramite se, vi donosite sramotu katolicima“ te „Papa Benedikt, gdje je ljubav“. Bit će tu i drugih slogana koje ćemo nositi na transparentima i koji će pojasniti zbog čega prosvjedujemo."

Ovakva suprotstavljena stajališta reflektiraju podjele koje papina posjeta izaziva u Britaniji. Papa se unaprijed zahvalio Britaniji za napore koje je vlada poduzela u pripremama za njegov posjet. Trošak priprema od 19 milijuna dolara, bez osiguranja, samo je jedan od razloga negodovanja protivnika papine posjete. Naime, radi se o punom državničkom posjetu koji dijelom financiraju porezni obveznici, a ta privilegija razljutila je prosvjednike. Pod krovnom skupinom „Prosvjedujmo protiv Pape, oni namjeravaju održati niz demonstracija tijekom papinog posjeta. Peter Tatchell jedan je od glavnih aktivista.

"Mi ne financiramo posjetu velikog muftije od Meke ili glavnog rabina iz Jeruzalema pa što bismo onda davali papinom posjetu posebnu financijsku privilegiju? Poglavito smo zabrinuti zbog papine uloge u prikrivanju zlostavljanja djece."

Pitanje zlostavljanja djece unutar Katoličke crkve nedavno je ponovno obnovljeno daljnjim optužbama o prikrivanju tog zlostavljanja. Papina posjeta Britaniji ponovno potiče ogorčenost među žrtvama i aktivistima koji vjeruju da Crkva nije učinila dovoljno po tom pitanju. Unatoč kontroverzi katolici iz cijele Britanije, pa čak i posjetitelji iz inozemstva, pripremaju se za priliku da vide Svetog oca. Papa Benedikt održat će misu u Westminsterskoj katedrali u Londonu, a potom će se obratiti mladima na trgu ispred katedrale. Ovdašnji biskup kaže da je ispravno da Papa dobije sve državne počasti.

"Papa možda nije kralj velike zemlje, ali je duhovni čelnik svake pete osobe na Zemlji i on će, siguran sam, učiniti značajno dobre stvari dok je u posjetu. Ispravno je da naša zemlja to financira."

Papa će imati bogati plan posjete Britaniji, održat će dvije mise na otvorenome u Škotskoj i Londonu, sastat će se s kraljicom Elizabetom i premijerom Davidom Cameronom te će beatificirati jednog kardinala.

XS
SM
MD
LG