Linkovi

Panetta: Etika u vojnim redovima važna


Leon Panetta stiže u Kambodžu, 16. Nov. 2012.
Leon Panetta stiže u Kambodžu, 16. Nov. 2012.
Najnoviji niz skandala u koje su upleteni i neki od najviših američkih generala nije sistemski problem u gornjim ešalonima američke vojske, rekao je, u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, tokom njegova posjeta jugoistočnoj Aziji, ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država Leon Panetta. Ipak, ministar Panetta je naredio preispitivanje etičke obuke u vojsci.

Istraga postupaka nekolicine generala, uključujući zapovjednika snaga NATO-a u Afganistanu, generala Johna Allena, te umirovljenog generala Davida Petraeusa, potaknula je na preispitivanje razloga koji su tolike generale doveli pod optužbu nedoličnog ponašanja.

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, ministar obrane Leon Panetta rekao je da se radi o izoliranim problemima, ali i dodao da je čistka potrebna.

“Očito, zabrinut sam zbog nedavnih događaja, ali ne mislim da je posrijedi sistemski problem. Mislim da se radi o nekim pojedinačnim, zasebnim slučajevima koji su se poklopili u isto vrijeme. No, budući da izlazimo iz desetogodišnjeg rata, doista smatram i da je potrebno jedno novo preispitivanje kako bismo bili sigurni da održavamo najviše etičke standarde.”

Panettin posjet jugoistočnoj Aziji ima za cilj ojačati vojne veze sa zemljama u toj regiji i dio je novog fokusa Pentagona na područje Pacifika.

To uključuje i jačanje obrambenih sposobnosti zemalja-partnera poput Tajlanda.

U vrijeme kad američkom proračunu za obranu prijete značajni rezovi, postavljaju se pitanja o sposobnosti Washingtona da ispuni svoje obaveze prema svojim partnerima u azijsko-pacifičkoj regiji.

“Prva stvar u koju ih želim uvjeriti,” rekao je Panetta, “to je da su Sjedinjene Države i dalje najjača vojna sila u svijetu i da ćemo uvijek biti najjača vojna sila u svijetu, te da smo, unatoč budžetnim smanjenjima kroz koja prolazimo, odredili strategiju za Sjedinjene Države, u smislu naših obrambenih snaga za 21. stoljeće, strategiju koja jamči da ćemo ostati najjača vojna sila u budućnosti.”

Ovih dana, Sjedinjene Države svoju politiku potkrepljuju i ističu posjetom najviših ličnosti regiji – ministra Panette i državne tajnice Hillary Clinton Tajlandu i Kambodži pred posjet predsjednika Baracka Obame idućeg tjedna.
XS
SM
MD
LG