Linkovi

Leon Panetta: 'Prvi prioritet - prevladati svugdje gdje ratujemo'


Leon Panneta je u Kongresu i Bijeloj kući bio stručnjak za državne financije i proračun
Leon Panneta je u Kongresu i Bijeloj kući bio stručnjak za državne financije i proračun

Travis Sharp: "Povlačenje treba izvesti vrlo oprezno jer, u protivnom, propast će ono što smo do sada ostvarili. A uspjesi su bili postignuti dobrim dijelom zbog toga što je predsjednik Obama u Afganistan poslao pojačanja."

Za nekoliko dana, Sjedinjene Države dobivaju novog ministra obrane, 23. po redu. Bit će to Leon Panetta, veteran američke političke scene. Panetta je bio kongresnik, bio je i predstojnik ureda predsjednika države, a i direktor CIA-e.

S kakvim će se izazovima i problemima Panetta sresti u Penatgonu?

Sjedinjene su Države u ratu gotovo već deset godina. Američka dobrovoljačka vojska 'rastegnuta' je na nekoliko bojišnica. Najduže traje američki angažman u Afganistanu. Tamo je poginulo nekih tisuću i pol američkih vojnika. Ankete pokazuju da je javnost sve umornija od tog sukoba.

Trećina američkog kontingenta u Afganistanu bit će povučena do sredine sljedeće godine. Leon Panetta, novi američki ministar obrane, kaže međutim da je u Afganistanu ostalo još dosta posla: "Moj prvi prioritet po stupanju na dužnost je zajamčiti da prevladamo, svugdje gdje ratujemo. U Afganistanu, moramo osigurati da talibani postupno budu sve slabiji."

Povlačenje američkih snaga iz Afganistana bit će velik izazov za Panettu – smatra Travis Sharp iz Centra za američku sigurnost: "Povlačenje treba izvesti vrlo oprezno jer, u protivnom, propast će ono što smo do sada ostvarili. A uspjesi su bili postignuti dobrim dijelom zbog toga što je predsjednik Obama u Afganistan poslao pojačanja."

Leon Panetta u Pentagon dolazi s dužnosti direktora Središnje obavještajne službe, CIA-e. Bio je direktno angažiran u organizaciji i praćenju likvidacije Osame bin Ladena. Također, Panetta je veliki pobornik zračnih napada na talibanska uporišta duž granice Afganistana i Pakistana.

Međutim, posljedica tih napada – koje izvode američke bespilotne letjelice – su i napetosti s Pakistanom Travis Sharp smatra da će upravo Leon Panetta raditi na njihovom poboljšanju: "To će biti težak posao, uravnotežiti sve te interese. Njegov cilj će biti da se održi barem nekakav površinski odnos jer dvije zemlje ipak trebaju jedna drugu ako se žele zajednički obračunati s terorizmom."

Panetta je, među ostalim i stručnjak za državne financije. Bio je predsjedatelj odbora Zastupničkog doma za proračun a i direktor Ureda za proračun u Bijeloj kući, za mandata Billa Clintona.

Gary Schmitt iz Instituta American Enterprise kaže da će mu u Pentagonu glavni problem zato biti – najavljene mjere štednje u oružanim snagama: "Ako Bijela kuća prevlada sa svojim planovima, Pentagonu će se uskratiti više stotina milijardi dolara. To će se odraziti na obim i strukturu naše vojske."

Predsjednik Obama predlaže da se na vojsku u sljedećih 12 godina potroši 400 milijardi dolara manje nego što je to bilo planirano. Panetta je nedavno u Kongresu izjavio da će se morati proanalizirati sve nenamjensko trošenje te staviti naglasak na funkcije koje su zaista neophodne.

Gary Schmitt kaže da će se velike uštede postići već samim povlačenjima iz Iraka i Afganistana.

XS
SM
MD
LG