Linkovi

Leon Panetta - političar sa širokim iskustvom na polju proračunske politike


Leon Panetta - političar sa širokim iskustvom na polju proračunske politike
Leon Panetta - političar sa širokim iskustvom na polju proračunske politike

Devedesetih godina, nakon što je bio šef Ureda Bijele kuće za proračun, Panetta je služio i kao šef osoblja Billa Clintona

Leon Panetta je dugogodišnji dužnosnik američke vlade i bivši demokratski kongresnik s vrlo širokim iskustvom na polju proračunske politike. Direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e dok ne preuzme dužnost ministra obrane, Panetta se nalazio na čelu Ureda za proračun Bijele kuće u administraciji predsjednika Billa Clintona, a četiri godine služio je kao predsjedatelj Odbora za proračun Zastupničkog doma.

Njegova vještina po tom proračunskom pitanju bit će stavljena na kušnju kad predsjednik Obama – kako se očekuje – zatraži od njega da nadgleda dodatnih 400 milijardi dolar u rezovima potrošnje za obranu. Sedamdeset dvogodišnji Panetta – kojeg je inače Senat potvrdio jednoglasno na mjesto direktora CIA-e – morat će to uravnotežiti sa sigurnosnim potrebama zemlje i izazovima američkog angažmana u Iraku, Afganistanu i Libiji.

Leon Panetta izabran je na prvi od svojih osam mandata u Zastupničkom domu 1976. godine, kao predstavnik jednog okruga u Kaliforniji. U zasluge mu se pripisuje da je 2009. godine nakon preuzimanja CIA-e sa sobom donio i svoje kongresne veze. Devedesetih godina, nakon što je bio šef Ureda Bijele kuće za proračun, Panetta je služio i kao šef osoblja Billa Clintona.

Nakon što je kraće služio u kopnenoj vojsci kao obavještajni časnik, Panetta je započeo svoju političku karijeru kao republikanaca i postao je šef Ureda za građanska prava u administraciji Richarda Nixona. Napustio je tu dužnost zbog jedne nesuglasice i prešao je u Demokratsku stranku 1971. godine.

XS
SM
MD
LG