Linkovi

Panetta smatra da Pentagon može provoditi fiskalnu disciplinu i snažnu nacionalnu obranu


Leon Panetta polaže prisegu na mjesto ministra obrane 1. srpnja 2011. godine
Leon Panetta polaže prisegu na mjesto ministra obrane 1. srpnja 2011. godine

Novi ministar obrane Leon Panetta dugogodišnji je vladin dužnosnik i bivši demokratski kongresnik s vrlo širokim iskustvom oko proračunske politike

Novi američki ministar obrane Leon Panetta i službeno je stupio na dužnost. Bivši direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e položio je prisegu danas u Pentagonu. U svom pozdravnom govoru iznio je svoju viziju toga kako će se uhvatiti ukoštac s izazovima s kojima je vojska sučeljena i kod kuće i u inozemstvu. Obećao je da će nastaviti s nastojanjima da se porazi al-Qaida, a operaciju likvidacije Osame bin Ladena je nazvao "velikim korakom prema pravom cilju ". Govoreći o proračunu za obranu rekao je da će trebati učiniti "teški izbor" o tome kako smanjiti potrošnju i ponovio svoje vjerovanje kako Pentagon može ostvariti oba cilja – fiskalnu disciplinu i snažnu nacionalnu obranu.

Leon Panetta je dugogodišnji dužnosnik američke vlade i bivši demokratski kongresnik s vrlo širokim iskustvom na polju proračunske politike. Bio je direktor CIA-e do 1. srpnja, bio je čelnik Ureda za proračun Bijele kuće u administraciji predsjednika Billa Clintona, a četiri godine služio je kao predsjedatelj Odbora za proračun Zastupničkog doma.

Njegova vještina po tom proračunskom pitanju bit će stavljena na kušnju kad predsjednik Obama – kako se očekuje – zatraži od njega da nadgleda dodatnih 400 milijardi dolara u rezovima potrošnje za obranu. Sedamdeset dvogodišnji Panetta – kojeg je inače Senat potvrdio jednoglasno na mjesto ministra obrane – morat će to uravnotežiti sa sigurnosnim potrebama zemlje i izazovima američkog angažmana u Iraku, Afganistanu i Libiji.

Leon Panetta izabran je na prvi od svojih osam mandata u Zastupničkom domu 1976. godine, kao predstavnik jednog okruga u Kaliforniji. U zasluge mu se pripisuje da je 2009. godine, nakon preuzimanja CIA-e, sa sobom donio i svoje kongresne veze. Devedesetih godina, nakon što je bio šef Ureda Bijele kuće za proračun, Panetta je služio i kao šef osoblja Billa Clintona.

Nakon što je kraće služio u kopnenoj vojsci kao obavještajni časnik, Panetta je započeo svoju političku karijeru kao republikanac i postao je šef Ureda za građanska prava u administraciji Richarda Nixona. Napustio je tu dužnost zbog jedne nesuglasice i prešao je u Demokratsku stranku 1971. godine.

XS
SM
MD
LG