Linkovi

Panetta smatra da Pentagon može provoditi fiskalnu disciplinu i snažnu nacionalnu obranu


Leon Panetta polaže prisegu na mjesto ministra obrane 1. srpnja 2011. godine

Novi ministar obrane Leon Panetta dugogodišnji je vladin dužnosnik i bivši demokratski kongresnik s vrlo širokim iskustvom oko proračunske politike

Novi američki ministar obrane Leon Panetta i službeno je stupio na dužnost. Bivši direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e položio je prisegu danas u Pentagonu. U svom pozdravnom govoru iznio je svoju viziju toga kako će se uhvatiti ukoštac s izazovima s kojima je vojska sučeljena i kod kuće i u inozemstvu. Obećao je da će nastaviti s nastojanjima da se porazi al-Qaida, a operaciju likvidacije Osame bin Ladena je nazvao "velikim korakom prema pravom cilju ". Govoreći o proračunu za obranu rekao je da će trebati učiniti "teški izbor" o tome kako smanjiti potrošnju i ponovio svoje vjerovanje kako Pentagon može ostvariti oba cilja – fiskalnu disciplinu i snažnu nacionalnu obranu.

Leon Panetta je dugogodišnji dužnosnik američke vlade i bivši demokratski kongresnik s vrlo širokim iskustvom na polju proračunske politike. Bio je direktor CIA-e do 1. srpnja, bio je čelnik Ureda za proračun Bijele kuće u administraciji predsjednika Billa Clintona, a četiri godine služio je kao predsjedatelj Odbora za proračun Zastupničkog doma.

Njegova vještina po tom proračunskom pitanju bit će stavljena na kušnju kad predsjednik Obama – kako se očekuje – zatraži od njega da nadgleda dodatnih 400 milijardi dolara u rezovima potrošnje za obranu. Sedamdeset dvogodišnji Panetta – kojeg je inače Senat potvrdio jednoglasno na mjesto ministra obrane – morat će to uravnotežiti sa sigurnosnim potrebama zemlje i izazovima američkog angažmana u Iraku, Afganistanu i Libiji.

Leon Panetta izabran je na prvi od svojih osam mandata u Zastupničkom domu 1976. godine, kao predstavnik jednog okruga u Kaliforniji. U zasluge mu se pripisuje da je 2009. godine, nakon preuzimanja CIA-e, sa sobom donio i svoje kongresne veze. Devedesetih godina, nakon što je bio šef Ureda Bijele kuće za proračun, Panetta je služio i kao šef osoblja Billa Clintona.

Nakon što je kraće služio u kopnenoj vojsci kao obavještajni časnik, Panetta je započeo svoju političku karijeru kao republikanac i postao je šef Ureda za građanska prava u administraciji Richarda Nixona. Napustio je tu dužnost zbog jedne nesuglasice i prešao je u Demokratsku stranku 1971. godine.

XS
SM
MD
LG