Linkovi

Pandora papiri: Vučićev kum sakrio offshore firmu i račun u Švajcarskoj


Portal KRIK objavio je nova saznanja, bazirana na dokumentima iz projekta Pandora papiri, koja ukazuju na to da je kum predsjednika Srbije nezakonito sakrivao privatnu kompaniju i račune u inostranstvu u vrijeme dok je bio na mjestu direktora u državnom preduzeću Elektromreža Srbije (EMS).

Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića, sakrio je offshore kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima preko koje je imao račun u Švajcarskoj, iako je to morao da prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije, jer je istovremeno bio direktor državne firme, piše KRIK.

Svi koji su na državnim pozicijama u Srbiji moraju javno da razotkriju svoje poslove i imovinu, a ko to ne uradi, rizikuje da bude krivično gonjen.

Petrović je preko firme Arkshore International LTD otvorio i račun u švajcarskoj banci, a pošto je sakrio sebe kao vlasnika kompanije, sakrio je svoje ime i kao vlasnika računa.

Da bi sve ovo uradio Petrović je angažovao čak tri agencije: švajcarsku konsultantsku firmu Fidinam preko koje je komunicirao sa agencijom Alcogal sa Paname koja je osnovala offshore firmu, dok je advokatska kancelarija Monfrini Bitton Klein također iz Švajcarske čuvala dokumentaciju firme predsjednikovog kuma.

Petrović nije skrivao informacije samo u Srbiji.

KRIK navodi da dokumenta ukazuju da su Petrovićevi advokati pokušali da od agencije Aglocal sa Paname sakriju da je Petrović javni funkcioner u Srbiji, kako ne bi prolazio dodatne provjere.

Petrović nije odgovorio na telefonske pozive i pitanja KRIK-a.

Prije saznanja o Petroviću, ovaj istraživački portal je objavio i da dokumenta iz Pandorinih papira potvrđuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali vlasnik 24 stana u Bugarskoj, koje je kupio preko svojih offshore firmi 2012. i 2013. za oko pet miliona eura, a tu imovinu nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, niti je objasnio porijeklo novca.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG