Linkovi

Austrija razmatra karantin za sve, oštrije mjere za nevakcinisane u Slovačkoj i Češkoj


Arhiv - Vakcinacija u Beču
Arhiv - Vakcinacija u Beču

Vlada u Austriji je pod sve većim pritisom da uvede karantin za sve građane dok najgore pogođene pokrajine u zemlji najavljuju da će same usvojiti oštrije mjere s obzirom na to da broj zaraženih od koronavirusa i dalje raste uprkos tome što je ograničeno kretanje nevakcinisanih stanovnika.

Oko 66 posto populacije u Austriji je u potpunosti vakcinisano, što je jedna od najnižih stopa u Evropi, dok je stopa zaraženih među najvećim.

Broj slučajeva Covida 19 naglo raste širom Evrope, zbog čega vlade ponovo razmatraju uvođenje nepopuralnih karantina. Holandija je uvela djelimičnu izolaciju svih građana, dok je Austrija odlučila da za sada ne uvodi dodatne restrikcije vakcinisanim građanima.

"Ima vrlo malo prostora za manevar", poručio je u lokalnom parlamentu konzervativni guverner pokrajine Gornja Austrija Thomas Stelzer​, ukazujući na intenzivne njege pune pacijenata.

U Gornjoj Austriji, u kojoj veliku podršku ima esktremno desničarska Slobodarska stranka koja kritikuje vakcine, najveća je stopa zaraženih i najmanja stopa vakcinisanih u zemlji. Uz susjedni Salzburg je među najteže pogođenih 9 pokrajina. Obje su na granici sa Njemačkom.

"Ukoliko se sutra ne uvede karantin na nacionalnom nivou, definitivno će od naredne nedjelje biti uveden na nekoliko sedmica u Gornjoj Austriji i našoj susjednoj pokrajini Salzburgu", najavio je Stelzer.

Pokrajinska vlada Salzburga, koji se priprema za moguću situaciju u kojoj neće biti dovoljno kreveta na intenzivnim njegama, potvrdila je da planira da zajedno sa Gornjom Austrijom uvede karantin.

Dnevni broj zaraženih u Austriji u četvrtak je dostigao novi rekord - 15.145. Najveći broj prije toga bio je 9.586 prije godinu dana kada je u Austriji uveden puni karantin.

U međuvremenu, Slovačka će da uvede oštrije mjere za građane koji nisu vakcinisani protiv Covida zbog naglog rasta zaraženih i preopterećenog zdravstvenog sistema, najavio je premijer Eduard Heger u četvrtak.

U zemlji sa 5,5 miliona stanovnika je proteklih dana registrovan rekordan broj slučajeva, a najviše ih je bilo u utorak - 8.000.

"Riječ je o karantinu za nevakcinisane", rekao je Heger na konferenciji za novinare.

Prema novim pravilima, samo vakcinisani ili građani koji su imali Covid proteklih 6 mjeseci mogu da ulaze u restorane, tržne centre, radnje u kojima se ne prodaju osnovne namirnice, te da prisustvuju javnim događajima.

Mjere, koje stupaju na snagu u ponedjeljak, trebalo bi da traju tri nedelje.

U Slovačkoj je jedna od najnižih stopa vakcinisanih u Evropskoj uniji - vakcinu je primilo 45 odsto ukupne populacije. Prosjek u EU je 65 procenata. Od početka pandemije, od Covida je preminulo 13.725 osoba.

U najteže pogođenim područjima biće uvedene dodatne restrikcije za pojedine usluge, ukljućujući restorane koji će moći samo da dostavljaju hranu.

U Češkoj, vlada je takođe odobrila planove da se samo onima koji su vakcinisani ili su se oporavili od Covida proteklih 6 mjeseci dozvoli da od ponedjeljka idu u restorane, na događaje i da imaju pristup drugim uslugama, saopštio je u četvrtak premijer Andrej Babiš.

I ta zemlja se suočava sa novim rastom zaraženih, 22.551 slučajeva u utorak, i pokušava da podstakne kampanju vakcinacije.

U okviru novih mjera, biće neophodno i testiranje na Covid 19 u kompanijama. Stopa vakcinisanih u Češkoj je također ispod prosjeka EU - 58 posto ukupne populacije je imunizovano.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG