Linkovi

Svijet: Šta sve kriju „Panamski papiri“


Po do sada poznatom, 140 političara i visokih zvaničnika mnogih zemalja imaju tajne, offshore račune i kompanije na kojima kriju milione, pa čak i milijarde dolara i eura.

Puni sadržaj i obim, te moguće implikacije koje bi mogle rezultirati nakon do sada najvećeg obznanjivanja dokumenata o offshore računima i finansijskim transakcijama koje je otvarala i vodila advokatska firma Mossak Fonseca, sa sjedištem u Panami i poslovnicama u više drugih velikih gradova u drugim zemljama, još dugo vremena neće biti jasne i rasvjetljene. Sa najviših nivoa vlada mnogih država reakcije su dvostruke - saopštava se i obećava puna istraga navoda sadržanih u „Panamskim papirima,“ s jedne strane i sa druge, osuđuju ti dokumenti kao neosnovani napadi na mnoge državnike, bogataše i slavne ličnosti.

Šta o tim dokumentima, a u pitanju je preko 11 miliona dokumenata, kažu panamski predsjednik i jedan od suosnivača advokatske firme?

Predsjednik Paname Juan Carlos Varela je jedan od onih koji, kako ističe, podržava i zagovara punu transparentnost i naglašava da panamska vlada pozdravlja svaku istragu koja razoktriva nezakonitosti i štiti panamski finasijski sistem od zloupotreba i malverzacija:

"Mi smo saveznici sa svim zemljama u borbi za transparentnost finansijskih tokova i sistema. Pozdravljamo svako objavljivanje dokumenata i svaku istragu kojima se štite, i kojima će biti štićeni, i panamski i svjetski finansijski sistem. Izazov pred kojim smo se našli jača našu odlučnost i reafirmira našu predanost, i mene kao predsjednika i panamske vlade, da nastavimo da se borimo za punu transparentnost i legalitet financijskih tokova."

Da podsjetimo, zahvaljući anonimnom izvoru, 11 i po miliona dokumenata iz privatne panamske advokatske firme Mossak Fonceca proslijeđeno je Međunarodnom konzorciju novinara-istraživača čije je sjedište u Washingtonu. U jednom od izvještaja tog konzorcija navodi se da je u tim dokumentima navedeno više od 500 banaka preko kojih je registrirano 15.600 offshore kompanija.

Ramon Fonseca, jedan od suosnivača, u izjavi datoj putem telefona, odlučno tvrdi da advokatska firma Mossack Fonseca nije prekršila nijedan zakon:

"Mi nismo odgvorni za poslovanje nijedne od 240 hiljada inkorporiranih kompanija. Naša firma ih formira, struktuira, prodaje posrednicima - drugim advokatskim firmama, bankama, trastovima .... koji ih dalje prodaju klijentima koji onda nastavljaju da vode poslovanje. Smiješno je firmu Mossack Fonseca optuživati i držati odgovornom za nešto što je izvan naše kontrole. Mi smo mala firma, Panama je mala zemlja u kojoj se osniva 20 hiljada kompanija godišnje. U Engleskoj se formira više od 250 hiljada kompanija godišnje i niko ne progoni advokatske firme koje učestvuju u osnivanju i ne optužuje ih ni za što, ukoliko te nove kompanije zapadnu u nevolje. Ovo sada je napad na naš rad, na ono što radimo sa jasnim, specifičnim razlozima. Svi ljudi imaju pravo na privatnost i za to se moramo boriti."

Prema do sada poznatom, „Panamski papiri“ otkrivaju da 140 političara i visokih zvaničnika mnogih zemalja imaju tajne, offshore račune i kompanije na kojima drže i preko kojih transferiraju i kriju milione, pa čak i milijarde dolara i eura. Primjera radi, prema podacima Međunarodnog konzorcija novinara-istraživača, sumiranim na osnovu dokumenata panamske advokatske firme, ruski predsjednik Vladimir Putin je putem offshore bankarskog računa u periodu od skoro 40 godina iz Rusije izvukao preko 2 milijarde dolara. Ruska vlada je demantirala te navode kao potpuno neosnovane, usmjerene na Putinovu diskreditaciju i zatražila da bivši visoki zvaničnici američkog State Departmenta i Centralne obavještajne agencije pomognu u temeljitoj analizi dokumenata dostavljenih Međunarodnom konzorciju novinara-istraživača.

Držanje novca na offshore bankarskim računima i poslovanje putem offshore kompanija nije u osnovi nezakonito i može biti krupna olakšica u međunarodnim poslovnim aranžmanima. Međutim..... vrlo, vrlo često to je put i način za krupne utaje poreza, podmićivanje političara, drugih visokih i uticajnih zvaničnika i biznismena i za skrivanje nelegalno stečenih velikih suma novca.

Svijet: Šta sve kriju „Panamski papiri“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

XS
SM
MD
LG