Linkovi

Panama i Indonezija zbog klimatskih promjena moraju seliti stanovništvo


Pogled iz zraka na ostrvo Carti Sugtupu u Guna Yala Comarca, na obali Kariba u Panami, 3. juna 2024.
Pogled iz zraka na ostrvo Carti Sugtupu u Guna Yala Comarca, na obali Kariba u Panami, 3. juna 2024.

Panama se priprema za evakuaciju prvog ostrva zbog porasta nivoa mora, dok Indonezija gradi novi prijestolnicu pošto Džakarta, stara prijestolnica, tone. Sve ovo su posljedice klimatskih promjena.

Slučaj Panama: Nativna zajednica Guna se mora evakuisati

Panama se priprema za evakuaciju prvog ostrva zbog porasta nivoa mora. Kako navodi AP, na malom ostrvu kod karipske obale Paname, oko 300 porodica pakuje svoje stvari u pripremi za dramatičnu promenu.

Generacije plemena Guna koje su odrasle na Gardi Sugdubu, živeći život posvećen moru i turizmu, moraće promijeniti način života.

Gune sa Gardi Sugduba su prve od 63 zajednice duž karipske i pacifičke obale Paname za koje zvaničnici i naučnici očekuju da će biti primorane na preseljenje zbog porasta nivoa mora u narednim decenijama.

Human Rights Watch je među prvima, prošle godine, upozorio na opasnost s kojim se suočava nativna zajednica plemena Guna u Panami, što je i dovelo do rekacije vlade.

Sada, panamska vlada radi više nego većina vlada širom sveta u podršci relokaciji ugroženim zajednicama u iščekivanju dugoročnih posljedica klimatskih promjena, poput porasta nivoa mora.

Slučaj Indonezija: Premještanje prijestolnice

Prijetnja porasta nivoa mora dovele su vlasti Indonezije do odluke da premjeste prijestolnicu iz Džakarte na drugu lokaciju, u novoizgrađeni grad na ostrvu Borneo.

Džakarta je jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, sa preko 10 miliona stanovnika u samom gradu i više od 30 miliona u širem metropolitanskom području. Ova prenaseljenost dovodi do ogromnog pritiska na infrastrukturu, saobraćaj, stanovanje i druge resurse.

Grad se takođe suočava sa hroničnim saobraćajnim gužvama koje rezultiraju značajnim ekonomskim gubicima zbog izgubljenog vremena i smanjene produktivnosti. Pored toga, Džakarta ima ozbiljne probleme sa zagađenjem vazduha i vode, što negativno utiče na zdravlje stanovnika i kvalitet života.

Jedan od najozbiljnijih problema je podizanje nivoa mora i potonuće. Džakarta je u velikom riziku od potonuća zbog prekomjernog crpljenja podzemnih voda i podizanja nivoa mora usljed klimatskih promjena, što može dovesti do potapanja dijelova grada već u narednim decenijama.

Nova prijestonica, koja će se zvati Nusantara, planirana je da bude održiva i pametna, sa ciljem smanjenja pritiska na Džakartu i promovisanja ravnomernijeg ekonomskog razvoja širom Indonezije.

Klimatske promene prisiljavaju mnoge zajednice širom sveta, posebno one u priobalnim područjima, na migracije zbog porasta nivoa mora, ekstremnih vremenskih uslova i smanjenja resursa. Nativne zajednice, koje često imaju duboko ukorjenjene veze sa svojom zemljom i tradicijama, posebno su ugrožene jer gube svoja staništa i načine života, što dovodi do raseljavanja i kulturnih gubitaka.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG