Linkovi

Pametni purani - na trpezi za Dan zahvalnosti


Pametni purani - na trpezi za Dan zahvalnosti
Pametni purani - na trpezi za Dan zahvalnosti

Svake godine ih se proda više od 100 milijuna. To znači da će ove godine biti dosta pametnih purana, ali i kuhara, za Thanksgiving

Svi znamo za pametne telefone. No, što su pametni purani? Kao prvo, nije istina da su purice toliko glupe da se – kako kaže vic – za kišnih dana utope kad pogledaju prema nebu - jer im se kljun napuni vodom. U divljini, purani su brze, društvene i pametne ptice koje se vješto kriju od ljudi.

No, zaista pametni purani, nažalost, završe kao pečenka za Thanksgiving, odnosno Dan zahvalnosti. A ljudi koji će ih peći ne moraju svoje kulinarske vještine temeljiti na pogađanju ili iskustvu, pa čak ni na spravama koje mjere temperaturu, da bi odredili kada je purica gotova. Naime, u tim ‘pametnim puranima’ – spremnima za pećnicu – nalaze se napravice koje se jave kad je pečenje gotovo. Usavršio ih je kalifornijski farmer Tony Volk - još prije pedeset godina.

Drugi su ga međutim pretekli – izumivši plastični senzor koji se zabije u batak prije pečenja. Mali metalni dio koji se nalazi u dubini ove spravice, i mekani metal tope se kada temperature purana dosegne 82 stupnja Celzija, što znači da je purica ispečena. U tom se trenutku opruga otpušta i iskače, kako bi pokazala da je pečenka gotova.

No, rane verzije ove naprave imale su previše slabu oprugu koja se zakočila nakon što je puran bio začinjen prije pečenja. ‘Feder’ ne bi iskočio na vrijeme, ptica bi se prekuhala i propala bi cijela proslava Thanksgivinga.

Tony Volk se dosjetio rješenju: ugradio je jaču oprugu, zajedno s metalima koji omogućuju njezino lakše oslobađanje. Tako se sada ona ne topi prije nego temperatura dostigne 82 stupnja Celzija.

Na početku su Tony Volk i njegova obitelj u kuhinji ručno sastavljali svaku pojedinačnu napravu, no sad se one sastavljaju u jednoj tvornici u Kaliforniji. Svake godine ih se proda više od 100 milijuna. To znači da će ove godine biti dosta pametnih purana, ali i kuhara, za Thanksgiving.

XS
SM
MD
LG