Linkovi

Palmer u subotu stiže u radnu posjetu BiH


Matthew Palmer
Matthew Palmer

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer u subotu, 3. juna dolazi u radnu posjetu Bosni i Hercegovini (BiH), potvrđeno je iz Predsjedništva BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem kao i sa drugim bosanskohercegovačkim zvaničnicima.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović ranije je najavio mogućnost dolaska zvaničnika evropske i američke administracije kako bi se, prenosi Fena, razgovaralo o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH.

“U subotu, nedjelju i ponedjeljak susrest ćemo se s najvišim predstavnicima međunarodne zajednice, koji će doći u BiH da završimo taj posao”, rekao je Čović.

Palmer je o ustavnim reformama, implementaciji odluka Evropskog suda za ljudska prava i izmjenama izbornog zakonodavstva u martu 2021. godine razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i prvim zamjenikom predsjedavajućeg državnog Doma naroda Draganom Čovićem.

On je istakao podršku izmjenama izbornog zakonodavstva koje bi riješile integritet i odluke Ustavnog suda, kao i institucionalnom procesu Međuagencijske radne grupe (IAWG) kojim bi se ta pitanja uvela u državni Parlament.

Međuagencijska radna grupa (IAWG) je forum koji prati standarde OSCE-a/ODIHR koji saziva lidere BiH, institucije, uključujući Centralnu izbornu komisiju BiH i druge državne nosioce kako bi se složili i predložili parlamentu izborne reforme neophodne za napredak na evropskom putu i izborni integritet.

Palmer je i ranije, u decembru 2020. govorio o tome kako će biti potrebne izmjene Ustava BiH kao i izmjene struktura vlasti.

O izmjenama Izbornog zakona BiH godinama se spore predstavnici vodećih političkih partija u BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice, koje o ovim pitanjima paralelno pregovaraju uz prisustvo predstavnika međunarodne zajednice.

Nakon što su 17. juna 2020. godine lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali Sporazum o Mostaru, čime je nakon 12 godina građanima tog grada omoućeno da izađu na lokalne izbore, dogovorili su također da se od tada pa tokom narednih šest mjeseci dođe do rješenja oko Izbornog zakona BiH.

Međutim dogovor o Izbornom zakonu BiH još nije postignut, a posljednji sastanak u vezi s tim kao i o Ustavu BiH, ova dva stranačka lidera imali su 3. juna ove godine kada dogovor nije postignut, ali je rečeno da je napravljen pomak te da dalje treba da razgovaraju o tome sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Što se izmjena Izbornog zakona tiče, Centralna izborna komisija BiH je 8. juna ove godine prezentovala prijedlog te institucije za izmjene Izbornog zakona BiH, a promjene su predložene u svih 20 poglavlja i tiču se osiguranja kvalitetnijeg provođenja izbornog procesa.

Među 14 prioritetnih uslova koje je Evropska komisija postavila pred BiH prije početka pregovora o članstvu su i izmjene Izbornog zakona te izmjene Ustava BiH, kako bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG