Linkovi

Sarah Palin optužuje kritičare za 'krvnu klevetu' nakon napada u Arizoni


Sarah Palin tijekom predsjedničke izborne kampanje 2008.
Sarah Palin tijekom predsjedničke izborne kampanje 2008.

Riječ je o izrazu koji je korišten u lažnim optužbama Židova za ubojstva nežidova, naročito kršćanske djece, kako bi se njihova krv uporabila za židovske vjerske obrade

U vezi s napadom u Tucsonu bivša guvernerka Aljaske i dopredsjednička kandidatkinja Sarah Palin se našla na udaru nekih medija i kritičara zbog toga što je u jeku prošlogodišnje kampanje za kongresne izbore, neke izborne okruge, među kojima i onaj ranjene kongresnice Giffords, označila simbolom nišana.

U osmominutnom govoru osudila je napad na kongresnicu Gifford no potom je kritizirala novinare i medijske komentatore da sami potiču mržnju i nasilje. "U roku od nekoliko sati nakon tragedije novinari i medijski komentatori nisu smjeli izmisliti krvnu klevetu koja služi jedino kako bi se potaknula upravo mržnja i nasilje koje bi oni trebali osuditi. To je za osudu".

Termin “krvna kleveta” koji je uporabila izazvao je kontroverzu. Naime, radi se o izrazu koji je korišten u lažnim optužbama Židova za ubojstva nežidova, naročito kršćanske djece, kako bi se njihova krv uporabila za židovske vjerske obrede. Taj izraz korišten je i u drugim kontekstima međutim nije jasno što je Palin točno mislila. Neke židovske organizacije kritizirale su Sarah Palin zbog toga.

XS
SM
MD
LG