Linkovi

Palestinski zatvorenik preminuo u Izraelu poslije štrajka glađu


Palestinska djeca mašu zastavom i drže postere na kojima se vidi Khader Adnan, 2. maj 2023.
Palestinska djeca mašu zastavom i drže postere na kojima se vidi Khader Adnan, 2. maj 2023.

Palestinski zatvorenik visokog ranga preminuo je u utorak u izraelskom pritvoru nakon skoro tromjesečnog štrajka glađu, objavila je izraelska zatvorska služba, u trenutku dok rastu tenzije između Izraela i Palestinaca.

Kader Adnan (45), vođa militantne grupe Islamski džihad, prvi je palestinski zatvorenik koji je umro otkako su palestinski zatvorenici počeli sa dugotrajnim štrajkovima prije desetak godina, izvještava AP.

Njegova smrt povećava opasnost od obnavljanja nasilja između Izraela i palestinskih militantnih grupa dok se intenziviraju sukobi na Zapadnoj obali.

Ubrzo poslije saopštenja o smrti zatvorenika Kadera Adnana palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze su ispalili rakete na jug Izraela.

Itamar Ben-Gvir, izraelski ultranacionalistički ministar zadužen za zatvore, podigao je nivo bezbjednosti u tim objektima, što je njegova kancelarija opisala kao mjeru predostrožnosti.

Ben-Gvir je pozvao zatvorske službenike da pokažu "nultu toleranciju prema štrajkovima glađu i nemirima u zatvorima" naredivši da zatvorenici budu zatvoreni u ćelije.

Adnan, član Islamskog džihada, započeo je štrajk glađu ubrzo poslije hapšenja 5. februara.

Izraelska zatvorska služba je navela da je Adnan ovog puta optužen za "umiješanost u terorističke aktivnosti" i da je odbio medicinsku pomoć dok traje sudski proces.

On je nađen bez svijesti u svojoj zatvorskoj ćeliji rano jutros i prebačen u bolnicu gdje je poglašen mrtvim.

Adnanov advokat i izraelska grupa za ljudska prava rekli su da se Adnanovo stanje pogoršavalo i da su zatražili od izraelskih vlasti da ga hospitalizuju, gdje se njegovo zdravstveno stanje najbolje može pratiti.

Ljekari za ljudska prava Izrael, grupa za ljudska prava, saopštila je da je ljekar koji ga je posjetio prije nekoliko dana napisao ljekarsko mišljenje u kome je naveo neposredan rizik po njegov život, ali da su te molbe ignorisane.

"Štrajkovi glađu su jedno od rijetkih nenasilnih oruđa koje je ostalo Palestincima dok se bore protiv izraelskog nepravednog pravnog sistema, uspostavljenog u kontekstu dugoročne okupacije i režima aparthejda", rekla je Dana Mos iz grupe za ljudska prava.

"Izraelske vlasti su odgovorne za njegovu smrt", dodala je.

Tokom godina, Izrael je više puta hapsio Adnana i postao je simbol postojanosti pred izraelskom okupacijom kada je počeo duge štrajkove glađu prije nešto više od jedne decenije.

Među šest njegovih štrajkova glađu bio je 66-dnevni protest 2012. zatim 2015. i 2018. koji su trajali 56, odnosno 58 dana. Izrael je pustio Adnana nakon štrajka 2015. godine. On je zaslužan za pretvaranje štrajkova glađu u stalno sredstvo protesta među palestinskim pritvorenicima i korisni pregovarački adut sa izraelskim vlastima.

Prema podacima Kluba palestinskih zatvorenika, koji zastupa bivše i sadašnje zatvorenike, Adnan je hapšen 12 puta i proveo je oko osam godina u izraelskim zatvorima, većinu vremena u takozvanom administrativnom pritvoru, u kojem se osumnjičeni drže na neodređeno vrijeme bez optužnice i suđenja.

Palestinski zatvorenici već godinama tako protestuju zbog pritvora koji smatraju nepravednim.

Oni se smatraju nacionalnim herojima među Palestincima i svaka prijetnja po njihovo zdravlje dok su u izraelskom pritvoru može da izazove tenzije ili nasilje.

Izrael je često pristajao na zahtjeve za oslobađanje zatvorenika ili skraćenje njihovih kazni nakon što su štrajkovali glađu postali opasni po život.

Nijedan nije preminuo u zatočeništvu, ali su oslobođeni sa trajnim neurološkim oštećenjima.

Četiri zatvorenika u štrajku glađu umrla su 1970-ih i 1980-ih jer su ih izraelske vlasti nasilno hranile.

Prisilno hranjenje je bilo zabranjeno do 2015. godine kada je izraelski zakon dozvolio sudiji da sankcioniše tu praksu u nekim okolnostima. Nejasno je da li se na zakon ikada pozivao.

Palestinske organizacije su pozvale na opšti štrjak u pojasu Gaze, Jerusalimu i gradovima širom Zapadne obale. Škole i firme su zatvorene povodom dana "opšte žalosti", rekli su organizatori.

Izraelska vojska je saopštila da su rakete iz pojasa Gaze koji kontroliše islamski ekstremistički Hamas pale na otvoreno i da nije bilo štete.

Islamski džihad je najavio da će nastaviti borbu i da neće stati.

Izraelska vojska je u maju 2021. godine 11 dana ratovala protiv palestinskih ekstremistia, uključujući Islamski džihad.

Po podacima izraelske organizacije za ljudska prava Hamoked u Izraelu je trenutno više od 1.000 palestinskih pritvorenika protiv kojih nije podignuta optužnica niti im se sudi.

U protekloj godini povećan je broj takvih zatvorenika jer izraelske snage gotovo svake noći hapse osumnjičene ekstremiste na okupiranoj Zapadnoj obali poslije talasa palestinskih napada početkom prošle godine.

Izrael tvrdi da kontroverzna taktika pomaže vlastima da spriječe napade i drže opasne militante bez otkrivanja inkriminišućeg materijala iz bezbjednosnih razloga.

Palestinci i organizacije za ljudska prava upozoravaju da se administrativni pritvor zloupotrebljava i da su pritvoreni lišeni sudskog procesa te da se dokazi drže u tajnosti i tako onemogućuje advokatima da ih brane.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG