Linkovi

Palestinski pokušaj 'osvajanja' državnosti kroz UN otežat će postizanje mira na Srednjem istoku


Izravni pregovori jedini put k palestinskoj državi - izraelski ministar obrane Ehud Barak i palestinski premijer Salam Fayyad u srpnju 2010.
Izravni pregovori jedini put k palestinskoj državi - izraelski ministar obrane Ehud Barak i palestinski premijer Salam Fayyad u srpnju 2010.

Khaled Elgindy: "Palestinski vrh mora svom narodu pokazati neke rezultate. Mirovni proces s Izraelom ne traje par godina, on traje gotovo dvadeset godina. A rezultata nema"

Palestinski čelnik Mahmud Abbas najavio je da će ovog tjedna u Ujedinjenim narodima zatražiti da Palestinska uprava postane punopravni član svjetske organizacije. Andre de Nesnera razgovarao je sa dva vanjskopolitička analitičara koji se slažu da će ova palestinska inicijativa završiti neuspjehom. Što više, kako je jedan od njih rekao - ona će vjerojatno usporiti napore da Palestinci dobiju državu.

O punopravnom članstvu Palestinaca odlučivat će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Sjedinjene su Države već najavile da će na to uložiti veto. To nije zbog toga što se Washington protivi ideji palestinske države, već zbog toga što smatra da se trajni mir u regiji može postići jedino putem izravnih pregovora Izraela i Palestinske uprave.

Khaled Elgindy, bivši savjetnik Palestinske uprave u njezinim pregovorima s Izraelom, kaže da Palestinci odlaskom u Ujedinjene narode šalju poruku Americi: "Oni poručuju da više nemaju povjerenja u čelnu ulogu Amerike, u provođenju srednjeistočnog mirovnog procesa. Naime, Sjedinjene Države nisu ponudile alternativu sadašnjem zastoju u pregovorima. Washington se protivi palestinskoj inicijativi kroz Ujedinjene narode, ali nije ponudio dobru zamjenu za to."

Khaled Elgindy upozorava da će američki veto na palestinsko traženje članstva u Ujedinjenim narodima štetiti Sjedinjenim Državama. 'Američki rejting je vrlo nizak, a u nizu arapskih zemalja događaju se velike promjene' - kaže ovaj stručnjak.

Međutim, bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima, John Bolton, ne misli tako. "Uvjeren sam da arapski svijet točno zna kako Sjedinjene Države razmišljaju i koja je naša pozicija. Ona im se možda ne sviđa, međutim, nikoga u arapskom svijetu neće iznenaditi naš veto na palestinsko članstvo u UN-u" - rekao je John Bolton.

Zbog čega Palestinci ustraju u ovom zahtjevu, kada znaju da neće biti uspješni?

Khaled Elgindy kaže da je to zbog toga što je mirovni proces između Palestinaca i Izraela već godinama blokiran. "A tu je, uz to, i Arapsko proljeće, koje je svemu dalo dodatni osjećaj hitnosti. Palestinski vrh mora pokazati neke rezultate. Mirovni proces s Izraelom ne traje par godina, on traje gotovo dvadeset godina. A rezultata nema" - kaže Khaled Elgindy.

Veleposlanik Bolton kaže da će izravne mirovne pregovore biti teško obnoviti: "Mirovni je proces mrtav. Vjerojatno, Mahmud Abbas zato sada ide u Ujedinjene narode. Ali, taj njegov potez neće olakšati postizanje mira, on će ga zapravo otežati."

Očekuje se da će nakon američkog veta u Vijeću sigurnosti, Palestinci otići na Glavnu skupštinu te tamo zatražiti punopravno članstvo.

Ali, nakon tog glasanja – koje će vjerojatno biti pozitivno – Palestinci će tek postati 'promatrači' u Ujedinjenim narodima, a ne punopravni član.

XS
SM
MD
LG