Linkovi

Palestinsko-izraelski mirovni proces: Al-Jazeerin „posljednji metak“ !?


Palestinsko-izraelski mirovni proces: Al-Jazeerin „posljednji metak“ !?
Palestinsko-izraelski mirovni proces: Al-Jazeerin „posljednji metak“ !?

Za sada je rano bez pouzdane analize dokumenata tvrditi na da li su palestinski pregovarači u razgovorima sa izraelskim i američkim pregovaračima zaista bili voljni učiniti brojne ustupke na račun palestinskih izbjeglica i Jerusalema.

Dokumenti koje je prije neki dan objavila televizijska mreža al-Jazeera sugeriraju da su palestinski pregovarači tokom mirovnih pregovora sa izraelskom stranom, održavanim 2008. i 2009. godine, nudili vrlo značajne ustupke. Jedan od tih ustupaka bila je i spremnost da se Izraelu prepusti svo arapsko tlo u neposrednoj blizini Jerusalema koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine i na kome je kasnije izgradio brojna jevrjeska naselja.

Objavljivanje je izazvalo mnoge reakcije, a jedna od reakcija običnih Palestinaca bila je paljenje izraelske zastave.

No, za sada je rano bez pouzdane analize dokumenata tvrditi na da li su palestinski pregovarači u razgovorima sa izraelskim i američkim pregovaračima bili zaista voljni učiniti brojne ustupke na račun palestinskih izbjeglica i Jerusalema.

Ima li razlika u onome što je bilo na stolu i onog dogovaraonog "ispod stola"?
Ima li razlika u onome što je bilo na stolu i onog dogovaraonog "ispod stola"?

Palestinski vrh to demantira. Tako je tokom susreta sa egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas za izvještavanje al-Jazeere rekao:"

„To je uzburkavanje stvari. Vidio sam izvještaje al-Jazeere i mogu reći da mi nemamo što da krijemo. Sve to arapske zemlje, zajedno i pojedinačno, znaju. Nakon svakog razgovora i sastanka informirali smo sve arapske zemlje, potkrepljući to dokumentima.“

Palestinki pregovarači su, navodno, bili spremni pristati na privremenu međunarodnu kontrolu nad kompleksom na kojem se nalazi džamija al-Aqsa, treće po značaju sveto mjesto muslimana, dok ne bude postignut trajan sporazum. I u vrlo osjetljivom pitanju povratka nekoliko miliona palestinskih izbjeglica, palestinski pregovarači su, prema objavljenim dokumentima, činili ustupak i predlagali Izraelu da pristane na povratak po 10 hiljada izbjeglica godišnje u periodu od deset godina. Zvanično i javno, Palestinska samouprava stoji na stanovištu da sve izbjeglice trebaju da se vrate u Izrael.

Prema al-Jazeeri Izrael je odbio sve ustupke kao neadekvatne i predlagao iseljavanje svih Arapa iz Izraela u buduću palestinsku državu.

Palestinsko-izraelski mirovni proces: Al-Jazeerin „posljednji metak“ !?
Palestinsko-izraelski mirovni proces: Al-Jazeerin „posljednji metak“ !?

Analitičari procjenjuju da će nakon objavljivanja povjerljivih domumenata biti mnogo teže nastaviti zastale palestinsko-izraelske mirovne pregovore.

„Mislim da je to posljednji metak u mirovni proces i pregovore“ - kaže palestinski analitičar Mahdi Abdul Hadi.

A Washingtonu glasnogovornik State Departmenta P. J. Crowley ističe:

„Objavljeno na a-Jazeeri ne mijenja naše stavove i naša nastojanja da definiramo okvire sporazuma. Nastavićemo naš angžaman sa obje strane, nastojaćemo smanjiti razlike koje postoje, podsticati ih da idu prema sporazumu.“

I jordanski ministar vanjskih poslova Nasser Judeh smatra da bi sve strane trebalo da se manu propalih strategija:

„Umjesto razgovora o parametrima, trebalo bi razgovarati o nacrtu sporazuma, o planu, o rokovima... Primjera radi, trebalo bi odrediti rok za razgovore o granicama umjesto da kukamo da su nam ruke vezane stanjem na terenu.“

Al-Jazeera je najavila da će narednih dana objaviti i mnoge druge dokumente, uključujući i one koji, kako je rečeno, pokazuju da administracija predsjednika Baracka Obame drži određene proizraleske pozicije.

XS
SM
MD
LG