Linkovi

Analitičari ocjenjuju osnovanost palestinskog zahtjeva UN-u za državnošću


Mahmoud Abbas za govornicom Glavne skupštine

Neki tvrde da Palestinci nisu imali drugi izbor, drugi smatraju da to može naštetiti izraelsko-palestinskom mirovnom procesu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda upravo razmatra palestinsku prijavu za punopravno članstvo u svjetskoj organizaciji. Naš novinar osvrće se na efekt koji bi taj zahtjev mogao imati u potrazi za trajnim mirom na Srednjem istoku.

Mnogi analitičari kažu da Palestinci nisu imali drugog izbora nego da idu u Ujedinjene narode i traže članstvo u tom svjetskom tijelu. Stručnjak za Srednji istok Carne Ross je bivši britanski diplomat pri Ujedinjenim narodima, a sad je direktor neprofitne konzultantske organizacija Independent Diplomat. "Palestinci tvrde da u ovom trenutku nema smislenog mirovnog procesa te da je upravo to razlog zašto su primorani na ovaj korak. Kažu da su opetovano tražili od Izraela da sjedne za pregovarački stol, da se razgovara o rješenju s dvije države na temelju granica iz 1967. godine i razumnom sporazumu o Jeruzalemu. I kažu da je Izrael u biti odbio razgovarati na tim temeljima. Izrael je samo spreman razgovarati o vrlo, vrlo ograničenom sporazumu, a to je ogorčilo Palestince".

Carne Ross kaže da ne dijele svi ovo mišljenje. "Izraelci i Sjedinjene Države kažu upravo suprotno - da ovaj palestinski pokušaj zapravo nanosi štetu mirovnom procesu, da smanjuje povjerenje među zainteresiranim stranama. Oni smatraju da sporazum mora biti postignut bilateralno, između Izraela i Palestinaca".

S time se slaže i bivši američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Bolton. "Ne mislim da je palestinski potez u UN-u produktivan za dugoročnu stabilnost na Srednjem istoku ili rješenje nesuglasica između Izraela i Palestinaca. Mislim da je jedini način da se stvore uvjeti za sporazumni i trajan mir to da dvije strane međusobno pregovaraju. Nitko nema iluzija o tome koliko su teški izraelsko-palestinski pregovori. Ali ovim palestinskim potezom situacija nije olakšana".

Analitičari kažu da su ključna pitanja - geografske granice nove palestinske države, status Jeruzalema, povratak palestinskih izbjeglica i izgradnja židovskih naselja na okupiranim teritorijima. Mirovni su pregovori obustavljeni prošle godine kad je Izrael nastavio s izgradnjom naselja nakon isteka moratorija na gradnju. Palestinski dužnosnici kažu da neće nastaviti pregovore dok se ne zaustavi izgradnja naselja. Izrael odbija zamrznuti gradnju i poziva na pregovore bez ikakvih preduvjeta.

Fawaz Gerges je stručnjak za Srednji istok na London School of Economics. "Nastavlja se izgradnja naselja. I to je razlog zašto su Palestinci uspaničeni. Kad konačno sjednu za pregovarački stol, više neće biti zemlje na kojoj bi se trebala izgraditi održiva palestinska država".

I dok palestinski zahtjev za puno članstvo u UN-u prolazi kroz proces u Vijeću sigurnosti - što može trajati tjednima, ako ne i mjesecima - tzv. "Diplomatski kvartet" u kojem se nalaze Ujedinjeni narodi, Europska unija, Sjedinjene Države i Rusija pokušava pronaći okvir za pregovore koji bi bio prihvatljiv i Izraelcima i Palestincima.

Halid Elgindy, bivši savjetnik palestinske vlade, kaže novi pristup mora uzeti u obzir situaciju na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Zapadnom obalom upravljaju palestinske vlasti Mahmouda Abbasa, dok se Pojas Gaze nalazi pod kontrolom militantne organizacije Hamas, koju američko Državno tajništvo smatra terorističkom skupinom. "Sve do ovog trenutka pristup administracije predsjednika Obame i 'Diplomatskog kvarteta' jest da se mirovni proces tretira kao da je posebno i nepovezano pitanje sa situacijom u Gazi, situacijom s Hamasom, podjelom između Hamasa i Fataha na Zapadnoj obali i u Gazi. Pretpostavlja se da ne neki način možete rascjepkati sva ova pitanja i baviti se njima u posebnim pregovorima, u nekom vakuumu. To jednostavno ne funkcionira".


Halid Elgindy kaže da ova pitanja u budućim pregovorima moraju biti 'integrirana i međusobno povezana' tako da se može odvijati jedan sveobuhvatni i održivi mirovni proces.

XS
SM
MD
LG