Linkovi

Palestina dobila status nečlanice - promatrača u Ujedinjenim Narodima


UN Palestinian Status
UN Palestinian Status

Delegati u Ujedinjenim Narodima su gromoglasnim aplauzom pozdravili glasanje sa 138 glasova ZA Palestinski promatrački status u Svjetskoj Organizaciji. Sjedinjene države su bile medju devet zemalja koje su se usprotivile takvom statusu.

Obraćajući se delegatima pred glasanje, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je rekao da njegov narod ne želi prihvatiti ništa manje od nezavisne palestinske države u kojoj bi glavni grad bio istočni Jerusalem.
On je dodao da će rezolucija poslati jasnu poruku Palestincima da pridržavati se medjunarodnog zakona ne znači gubiti.

Nismo došli ovdje kako bismo delegimitizirali državu osnovanu prije mnogo godina, Izrael. Mi smo došli da potvrdimo legitimnost države koja sada mora postići svoju nezavisnost , a to je Palestina., kazao je Abbas.

Stalni izraelski predstavnik u UN-u , Ron Prosor, je na palestinske navode o smrtonosnim izraelskim napadima, kolonijalizmu i rasizmu, uzvratio optužbama o palestinskom teroru i raketama usmjerenim ka Izraelu. Za Jerusalem je rekao da je to srce Izraela.

Sigurnost Izraela se mora zaštititi. Palestinci moraju priznati izraelsku državu i moraju biti spremni da okončaju sukobe jednom zauvijek. Niti jedan od tih vitalnih interesa, interesa ključnih za mir, se ne pojavljuje u rezoluciji.

Protivnici rezolucije, uključujući Sjedinjene Države ,su ustvrdili da isključivo direktni pregovori izmedju Izraelaca i Palestinaca, bez ikakvih preduvjeta, mogu donijeti stvarni mir.
Državni sekretar Hillary Clinton je izjavila da staza ka rješenju sa dvije države, što bi ispunilo želju Palestinaca, vodi kroz Jerusalem i Ramallu, a ne New York.

Jasno samo kazali palestinskom liderstvu - a znate da sam se srela s predsjednikom Abbasom prije nedjelju dana - da se mi protivimo palestinskim nastojanjima da povise svoj status u UN-u bez pregovora kako bi se postiglo rješenje dvije države., kazala je Clintonova.

Na Capitol Hill-u, dvostranačka grupa senatora je zaprijetila da će zatvoriti ured Palestinske Oslobodilačke Organizacije u Washingtonu i obustaviti financijsku pomoć ukoliko se pojačani palestinski status u UN-u bude koristio kako bi se Izrael tužio Medjunarodnom Krivičnom Sudu.
XS
SM
MD
LG