Linkovi

Palestinci i Ramazan: Bogat iftar... teško ostvarljiva želja


Palestinci i Ramazan: Bogat iftar... teško ostvarljiva želja
Palestinci i Ramazan: Bogat iftar... teško ostvarljiva želja

Muslimani diljem svijeta poste već drugu nedjelju mjeseca Ramazana. Mnogi vjernici susreću se sa znatno većim cijenama hrane koju bi željeli priuštiti tokom ramazanskih dana, a post je posebno težak za vjernike na palestinskim teritorijama. Primjera radi u Ramalli ove godine je bogat iftar za mnoge obitelji neostvariva želja.

Sabah Rajah
Sabah Rajah

„Cijene su , kako koja... Neke namirnice su znatno skuplje, neke manje.... Cijene će pasti na kraju posta, ali sigurno ne dok traje Ramazan“ – kaže Sabah Rajah, stanovnica Ramalle.

Palestinska vlast, čije je sjedište u Ramalli, nema novaca. Za ovaj mjesec isplatila je svojih 150 hiljada uposlenika, ali tek nakon što su mnogi zaprijetili štrajkom. Vlast im i dalje duguje polovinu plaća za prošli mjesec.

Mesar Tamer Marmash kaže da njegovim mušterijama nije lako. Mnogi imaju kredite i isplata bankama je na prvom mjestu.

Tamer Marmash
Tamer Marmash

„Ako je plaća vladinog uposlenika 700 dolara, on kući na kraju ne donese više od stotinu. I šta da čovjek onda radi? Da krade, jer nema drugog izbora.“

Palestinska vlast kaže da prihodi pokrivaju manje od pola potrebnog budžeta jer nema donacija stranih donatora, uglavnom zapadnih i nekih arapskih vlada.

Hani al Masri, čelnik jednog političkog centra u Ramalli, kaže da se nekim donatorima jednostavno ne sviđa nastojanje Palestinaca da ih priznaju Ujedinjeni narodi. Drugi donatori nisu zadovoljni raskolom među Fatahom i Hamasom, dvije vodeće palestinske frakcije. Taj je raskol paralizirao javne institucije, ističe al Masri i dodaje:

Hani al Masri
Hani al Masri

Jedna od najvažnijih institucija je Legislativno vijeće, naš parlament kojeg je izabrao narod. Uloga mu je da nadgleda izvršnu vlast. Međutim, Vijeće to ne radi. I to automatski korupciju čini većom, češćom, lakšom za sakriti...“

Gospodin al Masri kaže da su izvještaji korupciji treći krupan razlog za brigu i ustezanje donatora. Smatra da je jedino rješenje izmirenje među rivalskim frakcijama. No to se odvija vrlo sporo. Za to vrijeme obični Palestinci trpe, posebno ovih ramazanskih dana nastojeći da ispune vjerske obaveze u mjesecu posta.

XS
SM
MD
LG