Linkovi

Protesti Palestinaca, ali drugačiji


Protesti Palestinaca, ali drugačiji
Protesti Palestinaca, ali drugačiji

Talas protesta koji se širi po cijelom arapskom svijetu, stigao je i na palestinske teritorije. Ali, neki od tamošnjih demonstranata biraju drugačiji, nenasilni vid protesta.

Protesti u Ramalli, na prvi pogled, liče na sve nedavne arapske proteste, s tom razlikom što njihov cilj nije rušenje palestinskih lidera:

- Želim da ostvarimo slobodu i pravdu za palestinski narod.

Najwan Berekdar je u grupi mladih aktivista koji su organizovali skup u Ramalli. Oni traže da se okončaju podjele izmedju frakcije Fatah koja upravlja Zapadnom Obalom i militantne grupe Hamas koja vlada u Pojasu Gaze. Podijeljeno rukovodstvo, smatraju demonstranti, nanosi štetu nastojanjima da se okonča izraelska okupacija. Kolumnista palestinskih novina, Muhannad Abdel Hamid:

- Sad je sve moguće. Ovo je era revolucija u kojima mladi mogu promijeniti sve formule za koje smo smatrali da se niakd neće promijeniti.

Umjesto bombaških kampanja, aktivisti koriste Facebook i druge društvene medije da privuku one koji drugačije možda ne bi bili zainteresovani za učešće u pobuni. Najwan kaže da su društveni mediji mladim Palestincima ponudili alternativu umjesto nasilja. U suočavanju sa izraelskom vojnom moći, ona vjeruje da ovo može biti mnogo snažnije orudje:

- Svjedoci smo da oružani otpor u našoj istoriji ništa dosad nije postigao.

Demonstracije su organizovane i u Gazi. Lideri Hamasa su, medjutim, podijeljeni na one koji se smatraju ugroženim od mogućnosti da vlast dijele sa umjerenim liderima Fataha i na one druge koji sad vide priliku da zauzmu neke pozicije i na Zapadnoj Obali.

Izrael, naravno, ne želi da se stvori ujedinjena palestinska vlast koja bi uključivala i Hamas, koji je pod uticajem Irana i čija povelja poziva na uništenje Izraela.

Aktivistica Najwan Berekdar se zalaže za izbore u kojima bi učestvovale sve frakcije:

- Nije naš sistem to što treba da padne. To je Izrael. Za to će trebati vremena, ali ne želimo više da se borimo protiv sopstvenog naroda.

Za nju i ostale aktiviste, kaže, revolucija počinje prekidom sa starom političkom praksom.

XS
SM
MD
LG