Linkovi

Istočni Jerusalem: “Gledam moju djecu. Biće izbačeni na ulicu”


Istočni Jerusalem: Međunarodna zajednica nije priznala aneksiju
Istočni Jerusalem: Međunarodna zajednica nije priznala aneksiju

Kuća Aide Risheq u Silvanu, dijelu Istočnog Jerusalema, kao i mnoge druge na tom malom, prenapučenom prostoru siromašnih ljudi, izgrađena je bez dozvole. Istočni Jerusalem Izrael je okupirao, oduzeo Jordanu tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Aneksiju Istočnog Jerusalema međunarodna zajednica nikad nije priznala.

Izraelske vlasti namjeravaju srušiti više od 20 kuća u Silvanu, Arapima naseljenom dijelu Istočnog Jerusalema, kako bi očistile prostor za izgradnju arheološkog parka, neposredno uz najstariji dio Jesuralema, gdje je svojevremeno, kako Jevrjeji vjeruju, šetao biblijski kralj David.

Aida Risheq
Aida Risheq

Zbog obavijesti izraelskih vlasti da će njen krov nad glavom biti srušen, Aida Risheq, majka sedmoro djece, noćima ne spava:

“Nije mi nimalo lako. Gledam moju djecu. Biće izbačeni na ulicu. Mi nemamo drugog krova nad glavom.”

Kuća Aide Risheq, kao i mnoge druge na tom malom, prenapučenom prostoru siromašnih ljudi, izgrađena je bez dozvole, na tlu koje je Izrael okupirao, oduzeo Jordanu tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je prisvojio Istočni Jerusalem, ali taj čin aneksije međunarodna zajednica nije priznala.

Elisha Peleg
Elisha Peleg

Za Elishu Pelega iz jerusalemskog Odbora za planiranje, izgradnja parka u Silvanu je nužan korak razvoja grada:

“Istočni Jerusalem je dio ujedinjenog Jerusalema i shodno tome vrijeme je početi organizirati cijelo gradsko područje zarad boljih uvjeta života.”

Žitelji Silvana na te planove gledaju drugačije. Fakri Abu Diab, čelnik Odbora stanovnika Silvana kaže:

Fakri Abu Diab
Fakri Abu Diab

“Oni žele srušiti naše kuće jer žele ostvariti planove o naseljavanju Jevreja i na ovom dijelu. Na kraju krajeva, to je politički motiviran plan - Izrael ne želi nas, Palestince i Arape, na ovom području.”

Palestinski aktivisti koriste termin etničko čišćenje kada dovore o izraelskoj kampanji iseljavanja Arapa iz Istočnog Jerusalema. Gradski zvaničnici, Izraelci, odbacuju takve optužbe. Na reporterovo spominjanje termina etničko čišćenje gospodin Peleg odgovara:

“To je glupost. To nije istina. Ti ljudi krše propise. Uzurpirali su područje koje ime ne pripada, grade bez dozvola... I sada se žale da im neko čini nepravdu.”

Aida Risheq ne poriče da je podigla kuću bez dozvole, ali ističe da ima pravo da tu živi jer je tlo na kojoj je kuća naslijedila od oca, a otac od svog oca:

“Ono što želimo je živjeti u miru... i imati legitimna prava. Svakom čovjeku trebalo bi biti dozvoljeno da mirno živi u svojoj kući. Ja nisam nikome oduzela dom. Ovo je moje.”

Aidi Risheq i njenim susjedima rečeno je da do rušenja kuća neće doći u narednih nekoliko mjeseci. Neizvjesnost da li će sa djecom na ulicu trajaće i dalje.

XS
SM
MD
LG