Linkovi

Palestinci zatražili punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima


Građani Hebrona prate govor Mahmuda Abbasa u Ujedinjenim narodima
Građani Hebrona prate govor Mahmuda Abbasa u Ujedinjenim narodima

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je govorio također jučer govorio u Glavnoj skupštini, pozvao je Palestince da se okrenu pregovorima s njegovom zemljom, kako je rekao - 'sada, odmah, u Ujedinjenim narodima'.

Palestinski čelnik Mahmud Abbas Ujedinjenim je narodima podnio zahtjev za punopravnim članstvom svog naroda u svjetskoj organizaciji. Abbas je Izrael nazvao 'okupatorom' koji kontrolira palestinska područja poput 'kolonizatora'.

Palestinskom zahtjevu za članstvom u UN-u protive se Sjedinjene Države i Izrael. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je govorio također jučer govorio u Glavnoj skupštini, pozvao je Palestince da se okrenu pregovorima s njegovom zemljom, kako je rekao - 'sada, odmah, u Ujedinjenim narodima'. Netanyahu je ponovio da smatra da se palestinska državnost ne može postići rezolucijom Ujedijenih naroda.

Palestinsko je izaslanstvo danas podnijelo dokumente za članstvo, neposredno prije govora palestinskog vođe u Glavnoj skupštini. U svom nastojanju da izbjegne ovakav razvoj događaja, Washington je posljednjih mjeseci vršio pritisak na Izrael i Palestince da obnove mirovne pregovore.

Američka vlada i Izrael smatraju da je to jedini način da se, u konačnici, uspostavi palestinska država. No, jedan od čelnika palestinskog vodstva rekao je jučer da eventualno članstvo Palestine u svjetskoj organizaciji ne bi ugrozilo mirovni proces te da su Palestinci uvijek spremni za – kako je rekao - ozbiljne pregovore.

Palestinci na Zapadnoj obali oduševljeno su dočekali vijest o podnošenju zahtjeva za članstvom u UN-u. Na trgovima mnogih mjesta bili su postavljeni video-ekrani s kojih se uživo pratio dogovor Mahmuda Abbasa. Ulicama Ramale prolazile su kolone vozila sa zastavama i slikama Mahmuda Abbasa i Yasera Arafata.

Na kontrolnim točkama koje dijele Zapadnu obalu od Izraela povišene su napetosti. U istočnom dijelu Jeruzalema palestinci su bacali kamenje na izraelske vojnike. U blizini Nablusa na Zapadnoj obali, izraelski je vojnik ubio jednog Palestinca, za sukoba između Palestinaca i židovskih naseljenika.

XS
SM
MD
LG