Linkovi

Pro-palestinski i pro-izraelski protesti širom svijeta


Masovni protest u Bagdadu, u Iraku (Foto: AP/Anmar Khalil)
Masovni protest u Bagdadu, u Iraku (Foto: AP/Anmar Khalil)

Desetine hiljada muslimana protestovale su u petak širom Bliskog istoka u znak podrške Palestincima a protiv izraelskih vazdušnih napada na Gazu, što povećava rizik od šireg regionalnog konflikta dok se Izrael priprema za moguću kopnenu ofanzivu.

U međuvremenu, jevrejske zajednice u Francuskoj i drugim zemljama organizovale su skupove u znak podrške Izraelu. Francuska i Njemačka zabranile su propalestinske proteste, a u nekoliko zapadnih zemalja - uključujući i SAD - pojačane su mjere bezbjednosti oko sinagoga i jevrejskih škola, ali i u muslimanskm zajednicama.

Od Amana u Jordanu do jemenske prijestonice Sane, muslimani su izašli na ulice poslije molitvi da bi izrazili nezadovoljstvo zbog izraelskih napada u ratu koji je počeo nakon što je Hamas iznenada napao Izrael u subotu.

U džamiji Al Aksa u Jerusalimu, izraelska policija dozvoljavala je ulazak samo starijih muškaraca, žena i djece, da bi umanjila mogućnost nasilja.

Novinar AP-a prenosi da je od 20 vjernika, koji su pokušavali da uđu u kompleks, policija dozvolila samo jednoj tinejdžerki i njenoj majki da uđu.

"Ne možemo da živimo, ne možemo da dišemo, ubijaju sve dobro u nama. Sve što je nama zabranjeno, njima je dozvoljeno", rekao je Ahmed Barbur, 57-godišnji čistač, kojem policija nije dozvolila da uđe u džamiju.

Ruševine džamije Jasin u Pojasu Gaze (Foto: AP/Adel Hana)
Ruševine džamije Jasin u Pojasu Gaze (Foto: AP/Adel Hana)

Al Aksa je treći najsvetiji vjerski objekat u islamu, i nalazi se na brdu svetom i za Jevreje i muslimane.

Policija je kasnije ispalila suzavac u Starom gradu i istočnom Jerusalimu. Iz palestinskog Crvenog krsta saopšteno je da je povrijeđeno šest osoba kojima je ukazana pomoć, a da su najmanje jednu prebili policajci.

U Bejrutu, hiljade pristalica Hezbolaha mahale su libanskim, palestinskim i zastavama te ekstremističke grupe koju podržava Iran. Uzivikivali su parole u znak podrške Gazi i uzvikivali "smrt Izraelu". Hezbolah je izvodio manje napade na Izrael od napada Hamasa, ali nije ušao u rat. Međutim, ekstremisti iz te grupe upozorili su da će pratiti američke i britanske ratne brodove u Mediteranu.

Američki zvaničnici, među kojima i predsjednik Joe Biden, više puta su upozorili Iran i paravojne snage koje ta zemlja podržava na Bliskom istoku da se drže podalje od konflikta.

Masovni protest Iračana u Bagdadu (Foto: AP/Anmar Khalil)
Masovni protest Iračana u Bagdadu (Foto: AP/Anmar Khalil)

U Bagdadu, desetine hiljada ljudi okupile su se na centralnom trgu na protestu koji je sazvao uticajni šiitski sveštenik i politički lider Muktada al-Sadr.

"Neka ovi protesti zaplaše veliko zlo, Ameriku, koja podržava cionistički terorizam protiv naših voljenih u Palestini", poručio je al-Sadr u online saopštenju.

Širom Irana, koji podržava Hamas i neprijatelj je Izraela, održani su protesti na kojima su paljene izraelske i američke zastave i uzvikivane parole "smrt Izraelu" i "smrt Americi".

Protesti u Islamabadu, u Pakistanu (Foto: AP/Anjum Naveed)
Protesti u Islamabadu, u Pakistanu (Foto: AP/Anjum Naveed)

Slične scene bile su i u Sani, u Jemenu i u Islamabadu, pakistanskoj prijestonici. Propalestinski skupovi planirani su i u nekim evropskim gradovima.

U Sjedinjenim Državama, pojačane su bezbjednosne mjere u jevrejskim i muslimanskim zajednicama uoči planiranih protesta.

Policija u dva najmogoljudnija američka grada - Njujorku i Los Anđelesu - saopštila je da će biti više policijskih patrola, naročito oko sinagoga i jevrejskih cenatara, mada vlasti tvrde da nema informacija o nekim specifičnim ili kredibilnim prijetnjama.

"Nema razloga za strah. Niko ne bi trebalo da mijenja svoju normalnu rutinu", rekla je u četvrtak guvernerka države Njujork Keti Hokal.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams rekao je da je njegov kabinet naložio policiji "da rasporedi dodatne resurse u školama i vjerskim objektima da bi se osiguralo da su bezbjedni". Dodao je da su dodatne policijske patrole podjednako raspoređene u jevrejskim i muslimanskim zajednicama.

Građani Vašingtona o sukobu Izraela i Hamasa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

U pripravnosti su i federalni organi za sprovođenje zakona.

"FBI je upoznat sa izvještajima o pozivima na globalnu akciju u petak, koji bi mogli da dovedu do protesta širom SAD. FBI ohrabruje građane da budu na oprezu", saopšteno je iz te agencije.

Pojačane mjere bezbjednosti, naročito zbog mogućeg rasta nasilja povezanog sa antisemitizmom i islamofobijom, uslijedile su posle napada ekstremista iz Hamasa na Izrael u kojem je poginulo više od 1.300 Izraelaca, a desetine zarobljene.

Izraelska vojska odgovorila je bombardovanjem Gaze, u kojem je poginulo gotovo 1.800 ljudi.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG